Berlin és Párizs megpróbál életet lehelni az EU alkotmányába

Infostart
2006. március 7. 00:07
Egy német hetilap szerint az EU alkotmány újjáélesztéséről folytat bizalmas megbeszéléseket Angela Merkel német kancellár és Jacques Chirac francia elnök. A tervek szerint az alkotmányos szerződés magját újra népszavazásra bocsátanák Franciaországban és Hollandiában.

A Spiegel Online a Der Spiegel e heti számából előzetesen idézve azt írja: Németország, Franciaország és az Európai Unió konzervatív politikai erői a franciák és hollandok által tavaly elutasított európai alkotmány felélesztését tervezik.

Az elképzelések szerint az alkotmányos szerződést redukálnák az első két részre, amely kijelöli az EU hatásköreit, és felvázolja az unió által elismert alapvető jogokat.

Ezeket a részeket egy politikai deklarációval kiegészítve bocsátanák újra népszavazásra Franciaországban és Hollandiában.

A fennmaradó harmadik részt, amely az uniós politika részleteit tartalmazza, a francia és a holland parlament ratifikálná.

Az alkotmány újjáélesztését célzó művelet 2007 első felében, a német EU elnökség alatt indulna el.

Párizs eddig vonakodott egy második népszavazástól

A Der Spiegel írása összhangban van a Berlinből érkezett korábbi jelentésekkel, de kérdéseket vet fel a francia állásponttal kapcsolatban.

Angela Merkel korábban már javaslatot tett arra, hogy egy, az "európai szociális dimenzióról" szóló deklarációval egészítsék ki az alkotmányt, ezzel nyugtatva meg az unió neoliberális irányváltása miatt aggódó francia szavazókat.

A nyilatkozat arra hívná fel az uniós intézményeket, hogy alaposabban vegyék figyelembe a belső piaci szabályozások szociális hatásait.

Az alkotmányt támogató francia konzervatív politikusok azonban eddig vonakodtak attól, hogy másodszor is népszavazásra tegyék fel a szerződést, és inkább az egyes elemek külön-külön való elfogadása mellett tették le voksukat.