Háborút hozhat a klímaváltozás

Infostart
2006. február 28. 09:06
A brit védelmi miniszter szerint a klímaváltozás nemzetközi konfliktusokat válthat ki, amelyekre a brit haderőnek fel kell készülnie - írja a The Independent című brit napilap. A világ mely részein nagy már ma is a feszültség? Itt elolvashatja.
Izrael, Jordánia és Palesztina

A világ lakosságának 5 százaléka a víztartalék 1 százalékát használja fel. Ez 1967-ben már hozzájárult az arab-izraeli háborúhoz, és újabb katonai konfliktust válthat ki, ahogy a globális felmelegedés folytatódik. Izrael, a palesztin területek és Jordánia a Jordán folyótól függ, Izrael azonban többször is csökkentette a másik két terület hozzáférését vízhiány idején.

Törökország és Szíria

Az Eufráteszre tervezett török gátak körüli vita egyszer már a háború szélére sodorta a két országot. Damaszkusz 1998-ban azzal vádolta Ankarát, hogy az be akar avatkozni a folyón lejjebb fekvő Szíria vízellátásába. A globális felmelegedéssel járó vízhiány tovább növeli a feszültséget a térségben.

Kína és India

A két állam között a Brahmaputra folyó miatt keletkezett feszültség. 2002-ben India azzal vádolta Kínát, hogy nem tájékoztatta idejében a folyón uralkodó helyzetről a tibeti földcsuszamlások előtt, amely Észak-Indiában és Bangladesben áradásokat okozott. Delhi aggódva figyeli a folyó elterelésére vonatkozó kínai javaslatokat is.

Angola és Namíbia

A feszültség forrása az Okavango medence. A szárazság arra ösztönözte Namíbiát, hogy újjáélessze annak a 250 mérföldes vízvezetéknek a terveit, amely a főváros vízellátását biztosítaná. Ha a deltát lecsapolják, az katasztrofális következményekkel járhat a helyi lakosok és a turizmus számára.

Etiópia és Egyiptom

Egyiptom, Szudán és Etiópia lakosságának növekedése konfliktussal fenyeget a világ leghosszabb folyója, a Nílus mentén. Etiópia nagyobb részt szeretne a Kék Nílus vizéből, ám ennek vesztese Egyiptom lenne. Egyiptom ráadásul amiatt is aggódik, hogy az Ugandán és Szudánon keresztül folyó Fehér Nílus vize is csökkenhet, mire a Sínai-sivatagba ér.

Banglades és India

A Himalája gleccsereinek olvadása miatt árhullámok keletkeznek a Gangeszen, amelyek hatalmas pusztulást okoznak Bangladesben. Ennek következtében nő az illegális bevándorlás Indiába. Bár az indiai hatóságok kerítésekkel próbálják megakadályozni a bangladesiek átáramlását, így is naponta mintegy 6 ezren lépik át illegálisan a határt.


KAPCSOLÓDÓ HANG:
Az InfoRádió nagy-britanniai tudósítása
A böngészője nem támogatja a HTML5 lejátszást