Szlovákiában a H5N1

InfoRádió / MTI
2006. február 24. 18:24
Az Európai Unió weybridge-i szaklaboratóriuma is megerősítette, hogy a madárinfluenza-vírus H5N1-es típusa fertőzött meg két madarat Szlovákiában.

Az érintett térségben már a hét elején kétsávos védő-és megfigyelőzónát alakítottak ki; utóbbi néhány szigetközi települést is érint.

Közben Bécsben a madárinfluenza járvány megelőzéséről tanácskoznak az Európai Unió egészségügyi miniszterei. A politikusok az utóbbi időszak európai fertőzéseit és eseményeit tekintik át.

Németországban a madárinfluenza elérte Schleswig-Holstein tartományt, és fertőzött vadkacsát találtak Baden-Württemberg tartományban, a Boden-tó környékén is.

Elhullott hattyúkat találtak Grúzia fekete-tengeri partvidékén is. A szövetmintákban a helyi hatóságok a H5N1-es vírust mutatták ki, de az eredmény megerősítésére a mintákat elküldték Londonba és Rómába is.

A madárinfluenza terjedésének megakadályozására szigorú óvintézkedéseket vezettek be Indonéziában. Az ázsiai ország mezőgazdasági minisztere elrendelte valamennyi szárnyas megvizsgálását.