Hogyan költsünk el 18 milliárdot észrevétlenül?

Infostart
2006. február 24. 08:52
Minden idők egyik legnagyobb angliai rablását hajtották végre azok, akik szerdán mintegy 50 millió fontot (18 és fél milliárd forintot) raboltak el egy Kent megyei értékőrző és -szállító cég raktárából. A kérdés most már csak az: hogyan költsék el feltűnés nélkül a zsákmányolt pénzt?

A brit kriminalisztika történetének egyik legnagyobb rablását követték el szerdán a dél-angliai Kent megyében. A rendőrség szerint "katonai precizitással" követték el a bűncselekményt.

Az 50 millió fontos (18 és fél milliárd forintos) zsákmányt azonban nem elég megszerezni, el is kell rejteni, majd észrevétlenül kell tőle megszabadulni - hívják fel a figyelmet szakértők.

Merre tovább?

Márpedig ez nem lesz egyszerű, hiszen 50 millió font több tonnát nyom, márpedig szakemberek szerint ekkora összegtől manapság feltűnés nélkül megválni majdnem lehetetlen.

A rendőrség úgy véli, hogy az, aki képes volt megtervezni és végrehajt(at)ni egy ilyen rablást, annak valószínűleg pontos terve van arra is, hogy mi következik a sikeres végrehajtás után.

Ugyanakkor azzal a bűnüldözők is tisztában vannak, hogy ha pár napon belül nem sikerül elkapniuk az elkövetőket, akkor alighanem bottal üthetik a nyomukat.

A Scotland Yard dolgát némileg megkönnyítheti, hogy szakértők szerint csak néhány olyan szervezet működik Nagy-Britanniában, amely képes lehet egy ilyen nagyságrendű rablást véghezvinni.

Pénzt elrejteni

A rendőrség egyik vezető munkatársa szerint hiba lenne, ha a közönség a hollywood-i filmek romantikáját képzelné a történtek mögé. A névtelenséget kérő forrás úgy vélekedett, hogy a rablás szellemi irányítója aligha van tisztában azzal, hogy pontosan mennyit is raboltak el szerdán.

Az elkövetők legfontosabb feladata most alighanem a pénz elszállítása a rablás környékéről, majd az elrejtése. Egyik sem egyszerű feladat, hiszen több tonna pénzről van szó. (Miután Nagy-Britanniában az ötven fontos bankjegy a legnagyobb egység, így legkevesebb egymillió bankót kell elrejteni.)

Problémát okozhat a türelmetlenség is. Korábbi - elsősorban az IRA által elkövetett - rablások esetében ugyanis többször azon buktak meg az elkövetők, hogy nem volt elég türelmük kivárni, amíg elül a vihar.

Nehéz, de nem lehetetlen

A helyzet most annyival bonyolultabb, hogy 2001. szeptember 11. után a hatóságok a korábbinál is fokozottabb figyelmet fordítanak a nagyobb pénzmozgásokra.

"A feladat nehéz, de nem lehetetlen" - állítja Jeffrey Robinson, aki több könyvet is írt a pénzmosásáról. A szerző úgy véli, hogy a csoport elsősorban kaszinókon, bukmékereken illetve nagy készpénzmozgást igénylő üzleti vállalkozásokon (éttermek, pubok) keresztül próbálkozhat a pénz eltüntetésével.