Bosszúhadjárat Irakban

InfoRádió / MTI
2006. február 23. 20:55
Eddig több mint százharminc agyonlőtt ember holttestére bukkantak Irak különböző részein, miután szunnitaellenes bosszúhadjárat indult a szamarrai síita szentély elleni merénylet nyomán. Több tucat mecsetet megrongáltak.

Az egyik legnagyobb iraki szunnita tömörülés bejelentette: bojkottálja a síita és kurd erőkkel zajló tárgyalásokat, amíg a hivatalban lévő kormányzat nem kér bocsánatot a szunnita mecsetek ellen végrehajtott bosszútámadásokért.

A példátlan hevességgel fellángolt felekezetközi harcok miatt az iraki belügyminisztérium további két nappal kiterjesztette a szamarrai merénylet miatt elrendelt éjszakai kijárási tilalmat Bagdadban és a Szamarrát is magába foglaló Szaláheddin tartományban. Egyidejűleg a legmagasabb készültségbe helyezték az iraki biztonsági erőket.

Szamarrától 15 kilométerre megtalálták annak a három iraki újságírónak a holttestét is, akiket szerdán raboltak el a Bagdadtól 125 kilométerre északra fekvő városban.

Mindhárman az al-Arabíja műholdas televíziós csatorna munkatársai voltak, és a síita mauzóleum elleni merényletről akartak riportot készíteni.