Újabb földcsuszamlás a Fülöp-szigeteken

InfoRádió / MTI
2006. február 19. 11:34
A Fülöp-szigetek déli részén tízen eltűntek egy újabb földcsuszamlásban. A sárlavina 2 házat sodort el a fővárostól, Manilától 760 kilométerre délre lévő Balabac faluban.

Az újabb természeti csapás több száz kilométerre történt attól a helytől, ahol három napja egy hatalmas sárlavina 1800 embert sodort el. A mentőalakulatok eddig 117 túlélőt és 55 holttestet találtak a helyszínen.

Közben egyre kevesebb remény van arra, hogy újabb túlélőket találjanak a faluban, amelyet teljes egészében maga alá temetett egy sárlavina pénteken.

A Leyte szigetén, Manilától 675 kilométerre délkeletre fekvő Guinsaugon faluban legalább ötszáz lakóházat és egy iskolát temetett be a két hete szakadó eső nyomán felázott hegyoldalról lezúduló sár, amely helyenként tíz méter vastag rétegben gyűlt össze.

A Fülöp-szigeteken évente átlagosan húsz tájfun, trópusi esőket hozó vihar söpör végig. A viharokban 2004-ben mintegy 1800 ember vesztette életét, 1991 novemberében pedig mintegy 6000 ember halt meg Leyte szigetén egy hasonló sárlavinában; azt is egy trópusi vihar heves esőzései váltották ki.