Kijelölték a palesztin kormányfőt

InfoRádió / MTI
2006. február 16. 18:59
Iszmail Haníjét választotta kormányfő-jelöltnek a palesztin választásokon győztes Hamász. Erről a szélsőséges szervezet rámalláhi tanácskozásán döntöttek, de az eredményt még nem jelentették be hivatalosan.

A 43 éves, pragmatikusnak tartott pártvezető volt a Hamász listavezetője, és ő volt a legesélyesebb jelölt a miniszterelnöki posztra.

A palesztinok közül sokan gondolják úgy, hogy Haníje képes szót érteni a rivális palesztin csoportokkal és végső soron Izraellel is.

Mahmúd Abbász palesztin elnök azt tervezi, hogy felszólítja a Hamászt, ha kormányt akar alakítani, akkor mondjon le az erőszak alkalmazásáról és ismerje el Izraelt - közölték palesztin tisztségviselők.

E-kormányzás

Korábban az izraeli minisztertanács egyik, neve elhallgatását kérő tagja közölte: a zsidó állam nem engedélyezi, hogy a palesztin választás győztese politikai ereje, a Hamász által delegált miniszterelnök a megszállt területen lévő Rámalláhból kormányozzon.

"Nem élvez semmiféle mozgási kedvezményt az, aki olyan terrorista mozgalomhoz tartozik, amely felesküdött Izrael elpusztítására" - tette hozzá.

Arra a kérdésre, hogy minként láthatja el így a feladatait a palesztin miniszterelnök, a tisztségviselő annyit mondott: az internet segítségével.

Az izraeli védelmi minisztérium azt javasolja a kormánynak, hogy korlátozza a palesztinok mozgási lehetőségeit a Gázai-övezet és Ciszjodánia között.