Szlovák indulatok, mert a magyarok Párkánynak írnák Stúrovót

Infostart
2006. február 15. 12:26
A szlovák nemzeti pártok élesen tiltakoznak Csáky Pál miniszterelnök-helyettes javaslata ellen, amely a szlovák történelmi személyekről elnevezett helységek esetében is lehetővé tenné a történelmi magyar elnevezés használatát - jelenti az InfoRádió pozsonyi tudósítója.

Az 1994-es "táblatörvény" szerint azoknak a településeknek a nevét lehet a kisebbségek nyelvén is használni, amelyekben a nemzeti kisebbséghez tartozó lakosok aránya eléri a 20 százalékot.

Nem tartoznak a szabályozás hatálya alá azok a helységek, amelyeket - sokszor minden történelmi összefüggés és indok nélkül - szlovák személyiségekről neveztek el.

Ilyen például Stúrovo, azaz Párkány, vagy Hurbanovo, magyarul Ógyalla. Ezeken a helyeken hiába vannak a magyarok túlnyomó többségben, a törvény csak a szlovák elnevezés használatát engedélyezi.

Csáky Pál szlovák miniszterelnök-helyettes szerint a rendelkezés diszkriminálja az érintett helységek lakóit, ráadásul ellentétes az ország alkotmányával és számos nemzetközi egyezménnyel is.

A kormány kisebbségi ügyekért is felelős alelnöke már tárcaközi egyeztetésre bocsátotta a nemzeti kisebbségek nyelvén használatos helységnevekről szóló törvény módosítására tett javaslatot, amely megengedné a régi, magyar történelmi elnevezések használatát is.

A bejelentést követően a nemzeti pártok élesen tiltakoztak. Ján Slota, a Szlovák Nemzeti Párt magyarellenes kirohanásairól ismert elnöke szerint Csáky sértegeti a szlovákokat, arrogáns és érzéketlen a szlovák nemzettel szemben.

A tiltakozáshoz csatlakozott a Vladimir Meciar vezette Demokratikus Szlovákiáért Mozgalom, valamint az államfő, Ivan Gasparovics korábbi pártja is.

A kormánykoalició több politikusa nem tartja szerencsésnek, hogy Csáky Pál éppen az előrehozott választások előtt vetette fel ezt az érzékeny témát, mely szerintük nacionalista indulatokat válthat ki.


KAPCSOLÓDÓ HANG:
Hanganyag
A böngészője nem támogatja a HTML5 lejátszást