Merénylet és rakétatámadás Pakisztánban

InfoRádió / MTI
2006. február 13. 09:07
Két nő meghalt, négy gyermek megsebesült a hétvégén egy rakétatámadásban Pakisztán északi részén. Az ország keleti részén fekvő Lahore városában egy terrorista kapcsolatokkal gyanúsított orvos meggyilkolása borzolta a kedélyeket.

Pakisztán afgán határhoz közeli Bangi Dar településén több rakéta csapódott be, helybeliek vasárnapi közlése szerint a határ túloldalán állomásozó amerikai erők lőttek ki négy rakétát a falura, azok egyike találta el egy nomád család sátrát.

Az Afganisztánban tevékenykedő nemzetközi koalíció amerikai kontingensének szóvivője megerősítette, hogy a határ térségében állomásozó erők átlőttek pakisztáni területre. Mike Cody szerint ismeretlenek pakisztáni területről lövéseket adtak le az amerikai katonai táborra.

A megtámadott alakulat a pakisztáni hadsereggel egyeztetve válaszolt a támadásra - mondta a szóvivő. Arról nem szólt, milyen következményekkel járt az amerikaiakat ért támadás, illetve az amerikai válaszcsapás.

Lelőttek egy orvost

Közben a pakisztáni Lahore-ban lelőtték azt az orvost, akit három évvel ezelőtt az al-Kaida terrorszervezethez fűződő állítólagos kapcsolatai miatt bíróság elé állítottak, de bizonyítékok hiányában felmentettek. Ahmad Dzsaved Kavadzsa doktort egy mecset előtt lőtték le, támadói elmenekültek.

Lahorban több százan tiltakoztak a gyilkosság miatt. A tömeg az Egyesült Államokat gyanúsította a merénylet megrendelésével.

Az orvost és családjának több tagját 2002 decemberében vették őrizetbe a pakisztáni titkosszolgálat ügynökei. A terroristakapcsolatokkal gyanúsított doktort az amerikai Szövetségi Nyomozó Hivatal munkatársai is kihallgatták. Azzal vádolták, hogy menedéket és fegyvereket adott az al-Kaida bujkáló tagjainak.

Kiszabadulása után az orvos több nyilatkozatában állami terrorizmussal és a muzulmánok tönkretételével vádolta az Egyesült Államokat.