Felbomlik a szlovák kormánykoalíció

InfoRádió / MTI
2006. február 6. 18:22
Felbomlik a szlovák kormánykoalíció, mert a Kereszténydemokrata Mozgalom (KDH) hétfő este bejelentette: kilép a kormányból.

Pavol Hrusovsky kereszténydemokrata házelnök már a hét végén jelezte: ha a kormány szerdán nem szentesíti a lelkiismeret szabadságának elvét rögzítő egyezményt a Vatikánnal, akkor a KDH kilép a koalícióból.

A Mikulás Dzurinda miniszterelnök vezette Szlovák Demokratikus és Keresztény Unió (SDKU) elfogadhatatlannak tartja az államközi egyezmény tervezetét.

A dokumentum a többi között lehetővé tenné az egyházak alapította egészségügyi intézmények személyzetének, hogy a lelkiismeretükre hivatkozva megtagadják az abortuszt, vagy a művi megtermékenyítést célzó beavatkozásban való részvételt.

A hosszú ideje folyó vitában legutóbb az Európai Unió által felkért független jogászok véleménye váltott ki indulatot. A szakértők úgy foglaltak állást, hogy a szerződés lehetővé tenné a nők jogainak korlátozását.

A KDH ultimátumára reagálva hétfőn Pozsonyban rendkívüli ülést tartott az SDKU elnöksége. Mikulas Dzurinda az ülés után kijelentette: a szerződéstervezet több pontban is ellenkezik Szlovákia jogrendjével, ezért ebben az alakban elfogadhatatlan számukra, és azt a pártjához tartozó külügyminiszter, Eduard Kukan nem hajlandó aláírni.