Az Egyesült Államok nem fél Kínától

Infostart
2006. február 3. 10:27
Nem kell kínai katonai fenyegetéstől tartania az Egyesült Államoknak - jelentette ki az amerikai hadsereg első számú katonai vezetője. Peter Pace tábornok hozzátette: a dél-koreai és az országban állomásozó amerikai haderő bármikor képes legyőzni az észak-koreai hadsereget.

Az amerikai vezérkari főnökök egyesített bizottságának vezetője Szöulban kijelentette: az Egyesült Államok és Kína közötti gazdasági kapcsolatok erősítése megelőzheti a konfliktust, még akkor is, ha Kína növeli katonai potenciálját.

Washington és Peking viszonya az utóbbi időkben feszültté vált Kína fegyverkezése, valamint emberi jogi és kereskedelmi nézeteltérések miatt.

Peter Pace hozzátette: a Pentagon publikálás előtt álló védelmi áttekintése arra keresi a választ, miként őrizhető meg az amerikai hadsereg képessége egy elsöprő erejű válaszcsapásra.

Észak-Koreáról szólva a tábornok azt mondta, hogy nehéz kiszámítani, mikor mire készül az ország, ezért az a legbiztosabb, ha az amerikai-dél-koreai erők mindig készen állnak egy esetleges agresszió visszaverésére.

Az amerikai-dél-koreai szövetséges erők képesek erre – hangsúlyozta Peter Pace.