Mulasztott a tragédiával zárult lengyel kiállítás szervezője

Infostart
2006. február 1. 16:46
Lengyel sajtóértesülések szerint a kiállítás-szervező cég mulasztást követett el a katowice-chorzówi csarnokban január 28.-án történt tragédia előtt.

A Gazeta Wyborcza a katowicei ügyészség vizsgálataira hivatkozva arról számolt be, hogy az épületet üzemeltető cég csak a tetőszerkezet peremét tisztította meg a vastag hórétegtől.

A legfrissebb adatok alapján legalább 63 ember vesztette életét, köztük egy 39 éves magyar férfi.

Krzysztof Mejer, a sziléziai vajdasági hivatal szóvivője úgy nyilatkozott, hogy még mintegy tizenöt holttest lehet a romok alatt.

A kiállítás-szervező cég volt munkatársai vallomásaikban többször is megerősítették, hogy már 2002-ben gondok merültek fel az akkor alig kétéves csarnokkal.

Az ügyészség azt is ellenőrzi, hogy a csarnok építésénél a lengyel előírásoknak megfelelő anyagokat használtak-e fel.

A Gazeta Wyborcza beszámolója szerint a csarnok egyik tervezője öngyilkosságot kísérelt meg egy szállodában, de a rendőrség még meg tudta menteni az életét. Búcsúlevelében a mérnök a katowicei tragédiával indokolta tettét.

A Katowicével egybeépült Chorzow kiállítási csarnokában több mint 500-an voltak, amikor beszakadt a teteje, valószínűleg a hó súlya miatt.

Az azonosított halálos áldozatok között 9 külföldi: a magyaron kívül két német, két cseh, két szlovák, egy belga és egy holland állampolgár van.