Lengyelország engedett áfa-ügyben

Infostart
2006. február 1. 22:10
Több napos huzavona után Lengyelország beleegyezett abba, hogy nem vétózza meg a munkaigényes szolgáltatások kedvezményes áfa-lehetőségének meghosszabbításáról múlt héten született uniós megállapodást.

Az egyezmény csak akkor léphet életbe, ha mind a 25 tagállam egyetért vele, ám Varsó január 30-án még elutasította a tervezetet.

A Financial Times brit pénzügyi napilap értesülése szerint Lengyelországot azzal fenyegették meg, hogy a régebbi EU-tagországok nem döntenek májusban az új államok munkaerejének korlátlan beengedéséről, ha Varsó kitart a vétó mellett.

A megállapodás révén az eddigi kilenccel szemben immár minden régi és új EU-tagországnak lehetősége lesz arra, hogy a munkaigényes szolgáltatások esetében alkalmazza a kedvezményes áfakulcsot.

Amennyiben nem jött volna létre a megállapodás, a brüsszeli bizottságnak szabálysértési eljárást kellett volna indítania minden olyan ország ellen, amely továbbra is alkalmazza a kedvezményes, 15 százalék alatti kulcsot.

Elégedettnek mondta magát Kovács László, az Európai Bizottság adópolitikai és vámügyi felelőse a szerdai lengyel bejelentés után.

A magyar biztos hangsúlyozta: mindenki nyert azzal, hogy Varsó végül igent mondott.

Az előnyök közül Kovács László kiemelte, hogy sikerült határidő nélküli megoldást találni a távfűtés és a melegvíz-szolgáltatás kedvezményes áfakulcsára.