Az élelmiszert és a vizet is mérgezték

Infostart
2006. január 19. 10:30
Ausztrál lapértesülés szerint a 180 ezret is elérheti a 24 éves indonéz megszállás alatt megölt kelet-timoriak száma.

Az Australian című lap azt írta, hogy az indonéz hatóságok vegyi fegyverekkel mérgezték a lakosság élelmiszer- és vízkészletét, valamint élve megégettek vagy eltemettek embereket.

A lap egy kelet-timori bizottság által az ENSZ számára készített jelentésre hivatkozott.

A 2.500 oldalas jelentés szerint az áldozatok 90 százalékának halálát éhínség vagy betegség okozta.

A kiéheztetést "fegyverként" használták a megszállók. A függetlenségpárti lakosok elleni terrorhoz tartozott a kegyetlenkedésekkel kísért nemi erőszak is - olvasható a jelentésben.

A bizottság a Nyugat-Timorra menekült lakosok körében felvett 8.000 interjú, korabeli indonéz katonai újságok és külföldi hírszerzési jelentések alapján állította össze a dokumentumot.

A jelentésre reagálva a korábbi indonéz emberi jogi és igazságügy-miniszter azt mondta: a múlt helyett a jövővel kell foglalkozni.

Hozzátette: a nyugati országok ázsiai és afrikai gyarmatosításai még szörnyűbbek voltak.

Az 1975 és 1999 közötti megszállásnak a lakosság egyharmada esett áldozatul.

Miután a szigetrész lakossága 1999-ben referendumon megszavazta a függetlenné válást, az indonéz hatóságok támogatását élvező helyi milíciák egy sor erőszakos cselekményt követtek el, amelyekben az ENSZ becslése szerint mintegy ezren haltak meg.

A legtöbb város romba dőlt az ellenségeskedések során. A kelet-timori bűncselekményekért csupán néhány embert vontak eddig felelősségre.