Erdélyen spórolt a kormány

Infostart
2006. január 5. 18:01
Nehéz helyzetbe hozta az erdélyi magyar oktatási és kulturális intézményeket, hogy az Illyés Közalapítvány a tavaly megítélt támogatások több mint felét mindmáig nem fizette ki. Az ok: takarékoskodni kellett Budapesten.

A közalapítvány romániai titkára, Tibád Zoltán a Krónika című napilapnak elmondta: a tavalyi 190 millió forintos erdélyi keretükből 113 milliót nem tudtak folyósítani a sikeresen pályázó egyesületeknek, szervezeteknek. November óta egyetlen fillér sem érkezett Erdélybe – tette hozzá.

Laborczi Géza, az Illyés Közalapítvány budapesti kuratóriumának titkárára nem tartotta szerencsésnek, hogy a közalapítványok is megsínylették a kormány takarékossági intézkedéseit.

"Mi szerződésben vállaltuk a pályázati támogatások folyósítását. Ezt a szerződést pedig érzésem szerint a magyar kormány egyoldalúan megszegte" - jelentette ki a tisztségviselő.

Szabó Vilmos, a Miniszterelnöki Hivatal határon túli ügyekben illetékes politikai államtitkára a Krónikának azt mondta: költségvetési és takarékossági tényezők késleltették a kifizetéseket.

Az államtitkár hozzátette: ha késve is, de ez év elején valamennyien meg fogják kapni a megítélt összeget.


KAPCSOLÓDÓ HANG:
Tibárd Zoltán, az Illyés Közalapítvány Romániai Alkuratóriumának titkára
A böngészője nem támogatja a HTML5 lejátszást
Hanganyag
A böngészője nem támogatja a HTML5 lejátszást