Együttműködnek a palesztin választáson a Fatah-csoportok

Infostart
2005. december 20. 19:51
Együttműködési megállapodást kötöttek a Fatah palesztin mozgalom rivális csoportjai, hogy a januári parlamenti választásokon legyőzhessék az egyre népszerűbb radikális Hamászt.

A Palesztin Hatóság elnöke által vezetett Fatah veterán vezetői és ifjú politikusai között a múlt héten történt szakadás.

Most mindkét Fatah-csoport képviselői megígérték, hogy nem állítanak egymásnak vetélytársakat a választókörzetekben, és megpróbálnak engedélyt kérni a választási bizottságtól a két csoport által külön-külön benyújtott, saját jelölőlisták összevonására, ami a listás szavazásnál lenne fontos.

Izael december 18-án felszólította az uniót, hogy kövesse az amerikai képviselőház példáját, és utasítsa el a szélsőséges Hamász mozgalom részvételt a palesztin törvényhozási választásokon.

Ron Prozor, a zsidó állam külügyminisztériumának főigazgatója azt mondta: olyan szervezeteknek, amelyek Izrael megsemmisítését irányozzák elő, nem lehet szerepük a politikai életben.

Javier Solana, az Európai Unió kül- és biztonságpolitikai főképviselője Tel-Avivban úgy fogalmazott, hogy minden politikai félnek joga van részt venni a választásokon, de van egy viselkedési kódex, amelyet mindenkinek el kell fogadnia.

A Hamász győzelme esetén "igen nehéz lenne folytatni a Palesztin Hatóság támogatását és pénzelését” – tette hozzá.