Szakadás a visegrádi blokkon belül

Infostart
2005. december 16. 12:27
A brüsszeli EU-csúcson részt vevő magyar küldöttség külön megbeszélést folytatott a lengyelekkel - értesült a Magyar Távirati Iroda, mivel a szlovákok és a csehek immár többé-kevésbé kedvezően nyilatkoznak a brit EU-elnökség költségvetési tervezetéről. A britek a csúcs idő előtti megszakításával fenyegetőznek.

Gyurcsány Ferenc miniszterelnök szóvivője, László Boglár a Magyar Távirati irodának azzal indokolta a rögtönzött magyar-lengyel csúcstalálkozót, hogy a visegrádi országok közül a szlovákok és a csehek közeledtek a brit EU-elnökség költségvetési tervezetének elfogadásához, addig a lengyelek és a magyarok határozottan elutasítják azt.

Szakértői szinten a magyarok már előadhatták a briteknek a kifogásokat és a helyzet javítását célzó javaslatokat - a két kormányfő találkozója viszont még mindig csúszik, mint ahogy az egész program is.

Korábban úgy volt, hogy még délelőtt újabb plenáris ülésre ülnek össze az állam- és kormányfők, miután lezajlottak a délelőtti kétoldalú találkozók.

Kiszivárgott hírek szerint az állam- és kormányfők kora délutáni munkaebédje előtt már nem is lesz plenáris találkozó: az ebéden a résztvevők még egyszer összefoglalhatják álláspontjukat, ám ha azok továbbra is távol állnak egymástól, akkor elképzelhető, hogy a britek befejezik a tárgyalásokat - ebben az esetben természetesen megállapodás nélkül.