Folytatódó zavargások Sydney környékén

Infostart
2005. december 13. 11:41
Heten megsérültek hétfő éjszaka Sydney környékén az ausztráliai nagyváros elővárosaiban újra fellángoló rasszista jellegű zavargásokban. Az újabb összecsapások után tizenegy embert vettek őrizetbe.

Közel-keleti származású fiatalok csoportja még hétfő este baseballütőkkel támadt a járókelőkre, és autókat rongált meg Brighton-Le-Sands elővárosban. A rendbontók kövekkel hajigálták meg az ellenük kivezényelt rendőröket.


A nagyobbrészt muzulmánok lakta Lakembában mintegy félezer fiatal verődött össze az esti ima után, hogy torlaszt létesítsen a helyi mecset előtt arra hivatkozva, hogy a szentély elleni rasszista támadástól tartanak.

Sydney utcáin kedden több, mint 450 rendőr - a szokásos létszám több mint négyszerese - járőrözött, hogy megfékezze a további zavargásokat. Új-Dél-Wales állam parlamentjét csütörtökre rendkívüli ülésre hívták össze a súlyos helyzet miatt.


Az állam kormányzata szeretné elérni, hogy a helyi parlament emelje a jelenlegi öt évről tizenöt évre a zavargásokért kiszabható börtönbüntetést.

Nógrádi György biztonságpolitikai szakértő szerint „fordított Párizsról”, de ugyanúgy a civilizációk konfliktusáról van szó, ahol a fehér többség kezdett zavargásokba. A szakember szerint az az alapkérdés, hogy ha a zavargások nem csitulnak, akkor a helyi lakosság miként reagál majd.


KAPCSOLÓDÓ HANG:
Interjú Nógrádi György biztonságpolitikai szakértõvel
A böngészője nem támogatja a HTML5 lejátszást