Vesztegzár egy kínai faluban

Infostart
2005. december 9. 12:24
Vesztegzár alá helyeztek egy lázongó kínai falut, ahol katonák még kedden belelőttek a tiltakozókba, s egyes források szerint nyolc, mások szerint húsz embert megöltek. A falusiak azért tiltakoztak, mert nem kaptak kártérítést egy erőmű építése miatt elvett földért.

Szemtanúk szerint állig felfegyverkezett rendőrök fogták gyűrűbe pénteken a Kuangtung tartományban található Tungcsou falut, ahol már a hét eleje óta több mint ezer falusi lakos követelt kártérítést az erőmű építése miatt visszavett mezőgazdasági földterületekért.

Az Amnesty International nemzetközi jogvédő szervezet szerint az 1989-es pekingi diákmegmozdulás óta először fordult elő Kínában hasonló sortűz fegyvertelen tüntetőkre. A katonaság kedden lőtt a Kína déli részén található faluban tüntető emberek közé, egyes források szerint nyolc, mások szerint húsz embert megölve.

A dél-kínai falu lakói amiatt tiltakoztak, hogy termőföldjeiket méltatlan kárpótlással vették vissza s minősítették ipari területeknek, és azzal vádolták a regionális vezetőket, hogy a kárpótlásra szánt kormánypénzeket elsikkasztották.

Kínában, ahol a föld állami tulajdon, egyre gyakoribbak a hasonló incidensek, mivel egyre több helyen építenek ipari létesítményeket a szántóföldek helyén.