A franciák is elutasítják a brit javaslatot

Infostart
2005. december 7. 09:58
Nem felel meg Európa szellemének a brit javaslat, amely csökkentené az Európai Unió 2007-2013 közötti költségvetését - mondta a francia pénzügyminiszter.

Thierry Breton a France-Inter rádiónak adott interjúban közölte: a hétfőn előterjesztett brit javaslat nem vizsgálja felül a Londonnak nyújtott visszatérítési kedvezményeket, ugyanakkor kevesebb forrást juttatna az új tagállamoknak.

A brit tervezet 24 milliárd euróval csökkentené az unió kiadásait az év első felében hivatalban lévő luxemburgi soros elnökség elképzeléséhez képest és csökkentené az új tagállamnak szánt regionális támogatásokat.

A francia pénzügyminiszter a beszélgetés során leszögezte: a francia kormány tartja magát ahhoz az ígéretéhez, hogy a bruttó hazai termék 3 százalékára csökkenti a költségvetési deficitet. Franciaország 2001 óta minden évben átlépte a 3 százalékos hiánykorlátot.

A brit javaslatot a magyar pártok és a kormány is elutasítja. Gyurcsány Ferenc miniszterelnök közölte: a kabinet az utolsó pillanatig tárgyal a kohéziós alapok emelése érdekében.

Orbán Viktor, a Fidesz elnöke azt mondta, hogy a brit előterjesztés alkalmatlan arra, hogy megalapozza az új Európa hét évre szóló jövőjét.






KAPCSOLÓDÓ HANG:
Orbán Viktor (Fidesz) az uniós büdzsérõl
A böngészője nem támogatja a HTML5 lejátszást
Kuncze Gábor (SZDSZ) az uniós büdzsérõl
A böngészője nem támogatja a HTML5 lejátszást
Surján László (Fidesz) az uniós büdzsérõl
A böngészője nem támogatja a HTML5 lejátszást
Gyurcsány Ferenc kormányfõ az uniós büdzsérõl
A böngészője nem támogatja a HTML5 lejátszást