Az Agroinform.hu idézi Németh Istvánt, a Magyar Akvakultúra és Halászati Szakmaközi Szervezet (Ma-hal) elnökét, aki szerint
- az élőponty ára kilogrammonként 1800-2200 forint között alakul,
- a szeletelt ponty 3500-4000 forintba kerül majd.
- Az afrikai harcsa filéjéért 4000 forint körüli összeget kérnek majd a kereskedők, míg
- a filézett szürke harcsa kilójának ára 8000-9000 forint között alakulhat az idei szezonban.
Az egy főre jutó halfogyasztás nemzetközi összehasonlításban továbbra is igen alacsony, 6,5-7 kilogramm, szemben az Európai Unió évi 22 kilogrammos átlagával. A termelők helyzetét az is nehezíti, hogy a visszafogott hazai fogyasztásnak is több mint harmada az év legvégére koncentrálódik.
Magyarországon több mint 25 ezer hektárnyi vízterületen működnek tógazdaságok. A hazai haltermelők helyzetét idén elsősorban a nyár második felében tomboló aszály rontotta, ami elsősorban a vízutánpótlási problémákban, a vízminőség romlásában öltött testet. A magas vízhőmérséklet a minőségromáson kívül felgyorsította a halak anyagcseréjét is, ami többlettakarmányt igényelt, miközben a testtömeg-gyarapodás elmaradt az átlagtól – tájékoztatott az Agroinform.hu.
A Ma-hal szóvivője korábban szintén arról beszélt az InfoRádióban, hogy nem emelkednek – idén karácsonykor sem – az árak, mert bár egy 10-35 százalékos aszálykár a Dunántúlon bekövetkezett, a lakosság fogyasztása is csökken; közben a gabonaárak sem "lőttek ki" nagyon, ez is segít az árfékben. Lévai Ferenc azt is hozzátette, hogy bőséges halkínálat várja a vásárlókat.