Nyitókép: johan10/Getty Images

Mészáros Melinda: reális lehet 2028-ra az ezer eurós minimálbér és az egymillió forintos átlagbér

Infostart / InfoRádió - Tatár Tímea
2024. október 25. 17:02
A LIGA Szakszervezetek elnöke reálisnak tartja, hogy 2028-ra megvalósuljon az ezer eurós minimálbér és hasonlóképpen vélekedik az egymillió forintos átlagkeresetről is. A nemzetgazdasági miniszter minderről már egyeztetett a Versenyszféra és a Kormány Állandó Konzultációs Fórumának tagjaival.

Konstruktívnak nevezte a nemzetgazdasági miniszterrel az egyeztetést Mészáros Melinda. A LIGA Szakszervezetek elnöke az InfoRádióban azt mondta, megállapodtak abban, hogy márciusban visszatérnek az adókedvezmény kérdésére, abban pedig már megegyeztek, hogy valóban szükséges a hároméves bérmegállapodás a minimálbérről.

"Szeretnénk a minimálbért 2027. január elsejére felzárkóztatni az úgynevezett rendszeres bruttó átlagkereset 50 százalékos mértékére. Ez nyilván hatással lesz majd az átlagkereseti adatok alakulására is, így

reálisnak tartjuk azt, hogy elérjük 2028-ra az ezer eurós minimálbért,

és nyilván az átlagkereseti adatok is ennek megfelelően jóval magasabb mértéken lesznek" – fejtette ki a szakszervezeti vezető.

Hozzátette, hogy a garantált bérminimumnál figyelembe kell venni a gazdaság tényleges teljesítőképességét, a GDP alakulását, a termelékenységi mutatókat és az infláció mértékét. Ebben a kérdésben komoly vita bontakozott ki, a munkavállalói oldal nem szeretné radikális mértékben leszűkíteni a garantált bérminimum és a minimálbér közötti különbséget. A munkaadói oldal viszont a gazdaság jelenlegi állapotát figyelembe véve 2025-re alacsonyabb mértéket szeretne.

"Abban is egyeztetniük kell, hogy a minimálbér tekintetében az átlagosan 12 százalékos szükséges emelés a különböző évek között milyen mértékben kerüljön felosztásra. Várhatóan 2025-ben ez alacsonyabb mérték lesz, a további években pedig sokkal magasabb" – tette hozzá Mészáros Melinda.


KAPCSOLÓDÓ HANG:
VKF egyeztetés - Liga Szakszervezetek
A böngészője nem támogatja a HTML5 lejátszást