Nyitókép: MTI/Kovács Tamás

Csányi Sándor: egy kormány sem avatkozik bele ennyire a bankok életébe, mint a magyar

Infostart
2024. október 17. 10:37
A kormány egy-egy adó bevezetésekor megszegi a szavát, az EU túlszabályoz, a kontinens pedig lemarad Amerikához, Ázsiához képest, a bankrendszer helyzete pedig az intézkedések hektikussága miatt kiszámíthatatlan az OTP vezére szerint.

Kemény beszédet mondott a Portfolio konferenciáján Csányi Sándor OTP-elnök-vezérigazgató, kritizálva a kormányt, de az EU-s szabályrendszert is.

A bankszektor kihívásai című előadásában közölte, az EU lemaradt növekedésben az USA mögött, rossz a termelékenysége, a népessége is eltérően alakul, a magyar intézkedések pedig nem váltották be a hozzájuk fűzött reményeket (támogatott hitelek, babaváró, családtámogatások).

A technológiai fejlődésben is Ázsia és Európa mögött kullog Európa számban, részesedésben, értékben Csányi Sándor szerint, de a fejlődés ütemét szintén mutató hitelezésben is Európa leállt a versenytársakhoz képest.

Európában szerinte egyáltalán nem vonzóak a banki befektetések sem, a globális fizetések terén szinte 100 százalékban az amerikai szereplők uralják a mezőnyt - Európában is.

Ennek ellenére az EU döntnökei csak szabályoznak és szabályoznak, ez pedig a bankszektoron kívüli szereplőket versenyelőnyhöz juttatja.

Ezért Csányi Sándor OTP-vezérként kilátásba helyezte, hogy elindít egy eurózónán kívüli fizetési szolgáltatót, amelyen keresztül kiszolgálja a magyar ügyfeleket.

További kihívás a jegybankok által bevezetni tervezett digitális jegybankpénz, és "nem igazságos az sem, hogy az államkincstár és más állami szereplők nem fizetnek adót", mindemellett főleg Közép-Kelet-Európában a bankrendszert még súlyos adóterhek is sújtják.

Mindezek ellenére szerinte még mindig az eurózónán belül van a nagyobb gond,

Utalt arra, hogy bár adódna bankfelvásárlási lehetőség, egy-egy ilyen helyzetben "keresztbe tud feküdni" a politika. Maga az OTP 2020 elején fontolgatta a Commerzbank megvételét, pénz is volt rá, de a német munkavállalók alkuereje és a politikai kockázat miatt elálltak a vásárlástól.

Kijelentette, "nincs olyan ország, amely különböző intézkedések révén olyannyira beavatkozna a bankok életébe, mint a magyar kormány", persze ennek ellenére a magyar bankszektor hitelállománya 2014 és 2023 között 76 százalékkal nőtt, a bankok könyveiben lévő állampapír 2,3-szorosára nőtt, a magyar bankszektor saját tőkéje 2,6-szorosára emelkedett, csakhogy mindössze kétszer fordult elő az elmúlt évtizedben, hogy a magyar bankszektor az elvárt hozam fölött tudott teljesíteni.

Sérelmezte azt is, hogy a bankszektor tervezése kiszámíthatatlan, a kormány pedig egy-egy adó bevezetésekor megszegi a szavát, az extraprofitadónak sem kéne már léteznie az első ígéret alapján.

Figyelmeztetett, a kormány nem hallgatott a jegybanki és banki figyelmeztetésekre.

Szót emelt az ellen is, hogy a bankokat 5 százalékos kamatplafonra kötelezik, de inflációs kötelezettséget nem tesz mellé a kormány a maga részéről.

Orosz bankját az OTP jelenleg csak óriási veszteséggel tudná eladni, ilyen ajándékot azonban nem ad.

Aláhúzta, az S&P elemzése a legjobb teljesítményű európai banknak tartja az OTP-t, az Európai Bankhatóság "stressztesztje" pedig a 4. helyre teszi.


KAPCSOLÓDÓ HANG:
Budapest Economic Forum - Csányi Sándor
A böngészője nem támogatja a HTML5 lejátszást