Nyitókép: RichLegg/Getty Images

Megszólalt a Nyugdíjguru a Nők40 ügyében – mégis változtatás jöhet

Infostart
2024. október 9. 05:30
A magyar nyugdíjreform kapcsán a kormányzat felkérésére összeállított nemzetközi szakértői javaslatokról írt hírlevelében Farkas András nyugdíjszakértő.

Az Európai Bizottság által elfogadott magyar Helyreállítási és Ellenállóképességi Eszköz, RRF vállalásai között a nyugdíjrendszer módosítása is szerepel, amelyet 2025. március 31-éig kell törvénybe foglalni – írja a nyugdijguru.hu alapítója.

Az OECD honlapjára kikerült a szakértői jelentés, amelyet a magyar kormányzat felkérésére egy lehetséges nyugdíjreform előkészítő anyagaként állítottak össze. A Pénzügyminisztérium az OECD-tanulmány kapcsán közölte, hogy a kormány nem tervez változást a nyugdíjrendszerben, a nyugdíjak értékállóságát megőrzi, a 13. havi nyugdíjakat kifizeti, a nemzetközi szakértői javaslatokkal pedig nem ért egyet, azokat nem támogatja.

A nyugdíjszakértő jelezte, az OECD elsőként a nyugdíj igénybevételi feltételeinek szigorításával kapcsolatban tesz javaslatokat:

  • A nyugdíjkorhatár, valamint a Nők40 időfeltétele függjön 2025-től vagy 2035-től a várható további élettartamtól 2/3:1 arányban.
  • A Nők40 igénybevételi feltételei közé kerüljön be egy életkori korlátozás is (például a 60 éves életkor betöltése előtt nem lehetne igénybe venni a kedvezményes nyugdíjat akkor sem, ha egyébként teljesült a jogosító idő megszerzésének a feltétele).
  • A Nők40 kivezetése a magyar nyugdíjrendszerből akként, hogy évente egy évvel emelkedne a jelenleg 40 év jogosító idő követelménye.

Második intézkedési területként az ellátási szintek kiigazításával kapcsolatos változtatások lehetséges területeit járják körbe. A nyugdíjmegállapítás során alkalmazandó valorizáció mértékének a járulékalap vagy az azt kifejező valamely makrogazdasági mutató (foglalkoztatottság, GDP, bértömeg) alakulásához kötése vagy vegyes indexálás (felerészben a keresetnövekedés, felerészben az infláció) alapján történő meghatározásb szerepel a tervekben. Ezenkívül 13. havi nyugdíj korlátoznák évente indexált felső összeghatár bevezetésével

Harmadik beavatkozási lehetőségként a társadalombiztosítási járulék és/vagy a szociális hozzájárulási adó növelését vizsgálják meg – közölte Farkas András.