Nyitókép: gorodenkoff/Getty Images

A borús várakozásokat is alulmúlta Németország

Infostart
2024. október 7. 14:08
A német ipari megrendelések augusztusban jelentősen csökkentek, ami újabb jele annak, hogy Európa legnagyobb gazdaságának feldolgozóipara továbbra is gyengélkedik. A vártnál nagyobb mértékű visszaesés arra utal, hogy a szektor a következő hónapokban sem fog talpra állni.

A német szövetségi statisztikai hivatal (Destatis) hétfőn közzétett adatai szerint az ipari megrendelések szezonálisan és naptárhatással kiigazított alapon 5,8 százalékkal csökkentek augusztusban az előző hónaphoz képest. Ez jóval meghaladja a Reuters által készített elemzői felmérésben jelzett 2,0 százalékos csökkenést – írja a Portfolio.

A jelentős visszaesés egyik fő oka, hogy júliusban rendkívül nagy volumenű megrendeléseket adtak le közlekedési eszközökre, beleértve repülőgépeket, hajókat, vonatokat és katonai járműveket. Ha ezeket a nagy tételeket nem vesszük figyelembe, az augusztusi új megrendelések 3,4 százalékkal maradtak el a júliusi szinttől – olvasható.

A statisztikai hivatal felfelé módosította a júliusi adatokat. Az eredetileg közölt 2,9 százalékos növekedés helyett 3,9 százalékos bővülést mutatnak a számok az előző hónaphoz képest. A korrekciót az indokolta, hogy jelentős mennyiségű megrendelést jelentettek be késve.

A kevésbé ingadozó háromhavi összehasonlítás valamivel kedvezőbb képet mutat: a júniustól augusztusig tartó időszakban az új megrendelések 3,9 százalékkal haladtak meg az előző három hónap szintjét.

A mutatók azonban összességében gyenge keresletre utalnak a következő időszakra vonatkozóan. Ezt támasztják alá a múlt héten közzétett feldolgozóipari beszerzésimenedzser-index (bmi) adatok is. Ezek szerint a német feldolgozóipar szeptemberben az elmúlt egy év leggyorsabb ütemében zsugorodott, amit a termelés, az új megrendelések és a foglalkoztatás erőteljes visszaesése okozott.

A német gazdaság nehéz helyzetben van, a GDP lassan három éve stagnál, az ipar kifejezetten gyengén teljesít. A ciklikus nehézségek (megugrott energiaárak, magas kamatok, gyenge külső kereslet) mellett strukturális problémák is nehezítik az ipar helyzetét, mint az energetikai átállás, valamint az átalakuló autóipar.