Nyitókép: Unsplash

Vigyázat, veszélyes vegyületek vannak egyes bugyikban, Magyarországon is

Infostart
2024. október 3. 20:11
A Tudatos Vásárlók Egyesülete nemzetközi együttműködésben végzett tesztje veszélyes, hormonkárosító vegyületeket mutatott ki az alsóneműkben. Minden harmadik bugyi anyaga tartalmaz mérgező vegyszert és minden tizedik az egészségre rendkívül káros mértékben.

Az egyesület a biszfenolok teljes betiltásáért dolgozik, mivel az eredmények arra hívják fel a figyelmet, hogy ezek a káros vegyi anyagok nem elhanyagolható mennyiségben vannak jelen a hétköznapi termékekben - olvasható az egyesület közleményében.

A Tudatos Vásárlók Egyesülete uniós szinten szeretné elérni, hogy a fogyasztási cikkekbe ne kerülhessenek mérgező anyagok. Az egyesület vezeti a ToxFree Life for All elnevezésű nemzetközi projektet, mely az egészségkárosító anyagok, a biszfenolok jelentette kockázatot csökkentené.

A biszfenol vegyületcsalád az egyik legnagyobb mennyiségben gyártott vegyszer a világon.

Leggyakrabban polikarbonát műanyagok és gyanták összetevőiként használják, de adalékanyagként is alkalmazzák, például színtartósítóként a textíliákban, ruhákban, alsóneműkben. A TVE közleménye szerint a biszfenol A-ról számos kutatás bizonyította, hogy már egész alacsony dózisban is felboríthatja a hormonrendszer működését, károsíthatja mind a női, mind a férfi termékenységet. A hormonrendszeren keresztül befolyásolhatja a növekedést, a sejtregenerálódást, a magzati fejlődést, az energiaszintet, és olyan hormonális zavarokért felelős, mint a korai serdülés, az elhízás, emellett a fejlődő idegrendszerre is kockázatot jelent.

A biszfenolok kioldódása a műanyag edényekből, konyhai eszközökből, kulacsokból egyre inkább közismert a tudatos fogyasztók és a laikusok körében is. A biszfenol A-t (BPA) például már betiltották a nyugtákhoz használt hőpapírokban és a cumisüvegekben.

„A tiltás miatt a gyártók egyre növekvő mennyiségben új vegyi anyagokkal, egyéb típusú biszfenolokkal váltják ki a BPA-t, amelyek hasonlóan kockázatosak lehetnek az egészségre. Ilyen többek között a biszfenol S és a biszfenol F, amelyekre jelenleg nincsen tiltás, pedig ezekről is bebizonyosodott, hogy hormonkárosító hatásúak” – vélekedik Dénes Júlia, a Tudatos Vásárlók Egyesületének vegyész szakembere.

A biszfenolokat színrögzítőként alkalmazzák textíliákban is. Világinten a műszálas poliamid textilek 80 százaléka színtartósító kezelést kap és ugyanígy vegyi segédanyagokat használnak például a spandexhez és az elasztánhoz is.

Ezek a színtartósító keverékek tartalmaznak biszfenol S-t és biszfenol F-et, melyek a termékekben maradványként elkerülhetetlenül jelen vannak.

A Tudatos Vásárlók Egyesülete ezért az alsóneműk biszfenol-tartalmának felmérésére vállalkozott.

A tesztet egy akkreditált nemzetközi laboratóriumban végezték. Cél volt, hogy a termékeket a fogyasztók minél nagyobb csoportja számára teszteljék. Az egyedülálló nemzetközi összefogásban összesen 166-féle alsóneműt teszteltek, ezekből valamivel több mint 100 könnyen elérhető és kapható Magyarországon, de a többi is az a szomszédos országokban.

Sokkoló eredmények

Tanulmányok bizonyítják, hogy a biszfenol A beoldódik a ruházatból az izzadságba, és nem fér kétség a bőrön keresztüli felszívódás lehetőségéhez sem – fogalmaztak.

Mint ismert, az élelmiszerekkel szemben ruhaneműkre egyelőre nem vonatkozik biszfenol tartalom korlátozás, a Tudatos Vásárlók Egyesülete viszont a friss eredmények és a 2023-ban ajánlott új, biszfenol A-ra vonatkozó egészségügyi határérték (0,2 nanogram/testtömeg kg, ami 20,000-red része a korábbi ajánlásnak) alapján ezekre is kiterjesztené a szabályozást.

Ráadásul nem a biszfenol A az egyetlen biszfenol, amely megtalálható a textilekben emelték ki.

A tesztelt alsóneműk egyharmada (30 százalék), azaz minden harmadik bugyi tartalmazott biszfenolokat (BPA, BPS, BPF). Az összes minta 10 százaléka mutatott az emberi egészség védelmére meghatározott maximális mennyiséget bőven meghaladó biszfenol-tartalmat,

átlagosan 11 mg/kg biszfenolt (A maximális mennyiség 0,8 mg/kg!). A legmagasabb biszfenol-koncentráció egyetlen mintában 301 mg/kg volt – ami a termék súlyának 0,03 százaléka. – emelték ki.

A nőknek szánt termékek 17 százakléka nagy mennyiségű biszfenolt tartalmazott. Ezek az alsóneműk túlnyomórészt műszálas anyagból készültek.

„Bár nők számára is kaphatók pamut termékek, a piackutatásunk szerint a női bugyik általában nagyobb része műszálas anyagból készül. Ez nagyobb kockázatot jelent a biszfenolnak való kitettség szempontjából” – mondja Dénes Júlia vegyész.

A teszteredmények részletes bemutatása, a pontos anyagtípusok, a lány-, fiú-, női és férfi alsóneműk eredményeinek ismertetése itt olvasható.