Nyitókép: Wikipédia

Évfordulót ünnepelt a világ első autópályája

Infostart
2024. október 2. 05:00
Néhány hete lett 100 éves az olasz "Autostrada dei Laghi" autópálya, amely 1924-ben nyitotta meg kapuit Milánó és Varese között.

Az olasz „Autostrada dei Laghi” autópályát azzal a céllal építettek, hogy megkönnyítse a közlekedést az észak-olasz tavak között.

A pályát hivatalosan 1924. szeptember 21-én adták át III. Vittorio Emánuele olasz király és az út tervezője, Piero Puricelli jelenlétében - írja vezess.hu.

Az első autópálya irányonként csupán egy forgalmi sávval rendelkezett, de ezek igen szélesek voltak. Az út teljes szélessége 11 és 14 méter között mozgott, a burkolat pedig 18-20 cm vastag betonlapokból készült. A nyomvonal többnyire egyenes volt, az ívelt szakaszokon a kanyarok sugara legalább 400 méter, a lejtők dőlésszöge pedig nem haladta meg a 3 százalékot.

A pálya jelenleg 2x4 sávos.

Ez a korai autópálya különbözött a mai gyorsforgalmi utaktól, mivel szintbeli útkereszteződésekkel épült. A projekt kivitelezési költségei elérték a 90 millió lírát, és több mint négyezer munkás dolgozott éjjel-nappal, több millió köbméter földet mozgatva meg.

Abban az időben sokan feleslegesnek tartották az autópályát, mivel kezdetben naponta csak néhány tucat autós használta – összehasonlításképpen, ma több mint 50 millió jármű közlekedik Olaszország útjain, míg 1924-ben mindössze 85 ezer autó volt az országban.