Nyitókép: Pixabay

Megjött a kínai gazdaságélénkítő intézkedések hatása, megindult a tőzsde

Infostart
2024. szeptember 30. 10:03
Hétfőn jelentős emelkedést mutattak a kínai részvénypiacok, a múlt heti lendületes teljesítmény folytatásaként. A gazdaságélénkítő intézkedések hatására a távol-keleti ország piaca közel egy évtizede a legjobb hónapját zárhatja.

Kína irányadó indexei erősen kezdték a hetet, miután múlt héten közel 16 éve a legjobb heti teljesítményüket érték el. A CSI300 blue-chip index több mint 6,2 százalékkal emelkedett, a Shanghai Composite Index 5,7 százalékot ugrott, míg a hongkongi Hang Seng Index 3,34 százalékkal került feljebb - írja a Portfolio.

Különösen jól teljesítettek az ingatlanszektor részvényei, miután a kínai központi bank vasárnap bejelentette, hogy október 31-ig utasítja a bankokat a meglévő lakáshitelek jelzálogkamatainak csökkentésére, így támogatnák az ország problémákkal küzdő ingatlanpiacát. Emellett több nagyváros, például Guangzhou, Sanghaj és Sencsen is enyhítette az ingatlanvásárlási korlátozásokat.

A kínai tőzsdén jegyzett ingatlanrészvények 6,4 százalékkal, a Hang Seng Mainland Properties Index 8,4 százalékkal növekedtek.

Mint írják, Kenny Ng, a hongkongi China Everbright Securities International stratégája szerint "a piac még mindig meg van lepődve Kína politikai támogatásától, és a momentum továbbra is kitart". Szeptemberben a a CSI300 index több mint 18 százalékot emelkedett, ami 2014 decembere óta a legjobb teljesítménye. A Shanghai Composite index hasonlóan 14,8 százalékos emelkedéssel zárta a szeptembert, ami 2015 áprilisa óta a legnagyobb emelkedés. A Hang Seng index 2022 novembere óta a legjobb hónapját érheti el 14,7 százalékos emelkedéssel.

A Bank of Singapore vezető befektetési stratégája, Eli Lee úgy véli,

az összehangolt gazdaságélénkítés arra utal, hogy Kína elérkezett a "bármi áron" pillanathoz, mivel a gazdasági kockázatok már elérték Peking fájdalomküszöbét.

A kínai kormány számos jelentős ösztönző intézkedést vezetett be, ideértve a kamatcsökkentéseket, költségvetési támogatásokat. A Kínai Népbank (PBOC) két új eszközt is bevezetett a tőkepiac fellendítésére, amelyek közül az egyik egy swapprogram, amely megkönnyíti az alapok, biztosítók és brókerek számára a részvényvásárláshoz szükséges finanszírozás megszerzését.

"A rövid távú felpattanáson túl - bár most még korai lenne ezt megítélni - nem zárhatjuk ki, hogy ez egy fenntartható bikapiac kezdete lehet, ha Peking kellően jelentős ösztönzőket nyújt ahhoz, hogy sikeresen megfordítsa a makrogazdasági fundamentumokat" - mondta Eli Lee.