Nyitókép: Anthony Bradshaw/Getty Images

Csúcson jár a hazai aranytartalék

Infostart / MTI
2024. szeptember 30. 19:01
Az MNB 110 tonnára növelte Magyarország aranytartalékát

Magyarország aranytartaléka a hosszú távú nemzet- és gazdaságstratégiai célokat figyelembe véve 94,5 tonnáról 110 tonnás rekordszintre nőtt - közölte a Magyar Nemzeti Bank (MNB) hétfőn az MTI-vel.

Az aranytartalék emelését azzal indokolták, hogy a nemesfém világgazdasági, geopolitikai és tőkepiaci folyamatok következtében felértékelődött. Normál piaci körülmények között hatékonyan egészíti ki a devizatartalékot, pénzügyi és geopolitikai bizonytalanság fokozódásakor, szélsőséges piaci környezetben viszont menedékeszközként és értékmegőrzőként is fontossá válik, erősítheti az ország iránti bizalmat, támogathatja a pénzügyi stabilitást - írták.

A közlemény szerint a világ jegybankjai az utóbbi években ezer tonnát meghaladó mennyiségben vásároltak aranyat, az összmennyiség 2022-ben 1082 tonnával csúcsot döntött.

Az MNB a 100 évvel ezelőtti alapítása óta folyamatosan rendelkezik aranytartalékkal, de ez a rendszerváltás idején 3,1 tonnára csökkent. A mennyiséget 2018-ban csaknem a tízszeresére növelték, 2021-ben pedig mintegy háromszoros növekedés következett. A hétfőn bejelentett emeléssel a térségben immár Magyarország rendelkezik az egy főre jutó legnagyobb aranytartalékkal, fejenként 0,37 unciával.


KAPCSOLÓDÓ HANG:
Csúcson jár a hazai aranytartalék – Juhász Kristóf cégvezető, Conclude
A böngészője nem támogatja a HTML5 lejátszást