Nyitókép: Bilanol/Getty Images

Könnyűszerkezetes ház hitelből: így kerülhetjük el a buktatókat!

Vendégszerző
2024. szeptember 29. 07:45
A hagyományos építkezésnél olcsóbb, gyorsabb és energetikai szempontból is rendkívül kedvező a könnyűszerkezetes technológia. Az építkezés megkezdésétől számítva már 3-4 hónapon belül kulcsrakész állapotba kerülhet az ingatlan. A money szakértői utánajártak a könnyűszerkezetes házépítés finanszírozási lehetőségeinek, és felhívják a figyelmet néhány buktatóra is.

Gyors és energiatakarékos házak

A könnyűszerkezetes technológia sokak számára az olcsóbb építkezés szinonimája. A hagyományos téglaházakhoz képest akár 50-70 százalékkal rövidebb idő alatt felépíthető egy könnyűszerkezetes otthon. Ráadásul egyre nagyobb teret hódítanak az előregyártott elemekből épített lakóingatlanok, mint például a SIP paneles építkezés. Ezzel a technológiával akár egy-két munkanap alatt felállíthatók a főfalak.

Egy könnyűszerkezetes ház energetikai szempontból is kedvező, könnyen túl is teljesíti a jelenlegi építési szabályozás alapján elvárt energetikai követelményeket. A vékonyabb falak miatt ráadásul ugyanakkora külső alapterületen nagyobb belső tér alakítható ki.

Hogyan hitelezik a bankok?

A hitelintézetek általában elfogadják a könnyűszerkezetes házakat fedezetként, így mind a klasszikus könnyűszerkezetes ingatlan, mind pedig a SIP paneles kivitelezésű ház finanszírozható államilag támogatott vagy piaci kamatozású építési hitellel is, ha az adott bank számára megfelelő a választott építési technológia is. A hagyományos piaci hitelek mellett CSOK Plusz hitel és Babaváró kölcsön segítségével is finanszírozható az építkezés (ez utóbbi egyébként szabad felhasználású), amennyiben a házaspár megfelel az államilag támogatott hitelek feltételeinek.

Építési hitel igénylése előtt érdemes tisztában lenni a banki feltételekkel, szabályokkal. A money.hu szakértői összegyűjtötték a legfontosabb kérdéseket, amiket még a kölcsönkérelem benyújtása előtt fontos alaposan körbejárni. Ezek elmulasztásával megakadhat vagy akár meg is hiúsulhat az építkezés.

  • Megfelelő kivitelezői engedéllyel rendelkezik a kivitelező? A könnyűszerkezetes épület finanszírozásához kivitelezői szerződést kell bemutatni pénzintézetnek, illetve a cégnek kell rendelkeznie ÉMI/NMÉ engedéllyel. A kivitelezői engedélyeknek meg kell felelniük a pénzintézet által támasztott követelményeknek.
  • Az értékbecslő elfogadja a becsült minimum négyzetméterárat és a költségvetést? Az építési hitel összege nagymértékben függ az ingatlan várható értékétől, amelyet értékbecslő állapít meg helyszíni szemle alapján. Az építési hitel igényléséhez részletes költségvetést kell készíteni. A legtöbb pénzintézetnek van egy minimálisan elvárt négyzetméterára, amely az épület műszaki paramétereitől, az építési módtól, a szintek számától és az elhelyezkedéstől függően változhat. Az értékbecslőnek el kell fogadnia a benyújtott költségvetést.
  • Mikor folyósítja a bank a hitelt? Építési hitel esetén a bank többnyire szakaszosan folyósítja a hitel összegét, több részletben. Minden folyósítási szakasz előtt a bank értékbecslője megállapítja az épülő ingatlan készültségi fokát. Ezt követően kerül kiutalásra a következő részlet. Van azonban olyan banki gyakorlat is, amely szerint csak emelt szintű szerkezetkész állapot esetén kezdik meg a folyósítást. Ez nagyságrendileg 70 százalékos készültségi fokot jelent.

Így előzhetők meg a buktatók az építkezés során

A megfontolt előkészítés és a banki elvárások alapos ismerete segíthet elkerülni a későbbi kellemetlenségeket és biztosíthatja az építkezés zökkenőmentes lebonyolítását. Az alábbiakban öt fontos tanács, amelyek segíthetnek a finanszírozással kapcsolatos döntések meghozatalában.

  1. Még telekvásárlás előtt érdemes utánajárni, hogy az adott településen milyen költségvetést fogadnak el a bankok. Külterületi telek esetén, ha nincs kivonva művelési ág alól, fontos előre tudni, hogy elfogadja-e a bank fedezetként.
  2. Nem feltétlenül a legolcsóbb kivitelező a legjobb. Érdemes rákérdezni, hogy rendelkezik-e egyáltalán az adott bank által elvárt engedélyekkel.
  3. Bankválasztás előtt érdeklődni kell, hogy az egyes pénzintézetek az építés mely szakaszában kezdik meg a finanszírozást. Ennek különösen akkor van jelentősége, ha alacsony az önerő.
  4. A költségvetés az egyik alapja a kölcsönkérelmi dokumentációnak. Javasolt előminősítést kérni, és már ekkor megkérdezni a bankot, hogy a költségvetés megfelel-e az általuk elvártaknak.
  5. Nem szabad megfeledkezni a támogatott hitelek jogszabályi feltételeinek teljesítéséről sem.