Nyitókép: Pixabay

Szédületes, hogy mekkora kárt okoznak a kontárok

Infostart / InfoRádió - Sipos Ildikó
2024. szeptember 20. 20:07
A Mapei Kft. friss kutatása szerint az építőipari szakemberekbe vetett bizalom enyhe javulást mutat, miközben a kontármunkák okozta károk átlagos összege minimálisan, 814 791 forintra csökkent. A felmérésük alapján az ácsok munkájával kevésbé elégedettek az emberek, de sok panasz érkezett a generálkivitelezőkre, valamint a burkolást és a festést végző szakemberekre is.

Idén is felmérte az építtetők bizalmát, valamint a kontármunka arányát, és az általuk okozott károk nagyságát a Mapei Kft. Az építőanyagok gyártásával és forgalmazásával foglalkozó vállalat arra volt kíváncsi kutatásában, hogy mekkora bizalomvesztés tapasztalható az építtetők körében, illetve, hogy mit jelentenek a piac számára a kontármunkák okozta anyagi károk. Az országos felmérést régiókra bontva 1400 fős, reprezentatív mintán végezték augusztusban.

A cég által közzétett építőipari bizalmi index idén 3,6 pontra emelkedett a tavalyi 3,3 pontról. Az index azt mutatja, hogy mennyire bízik meg a lakosság azokban a szakemberekben, akik otthonukban építőipari szakmunkákat végeznek. A Mapei Kft. ügyvezetője az InfoRádióban elmondta: a felmérésük alapján

csökkent az a kárösszeg, amelyet a megrendelők a kontárok miatt fizettek ki, igaz, ez idén augusztusban átlagosan még mindig csaknem 815 ezer forintot tett ki.

Markovich Béla hozzátette: a kutatás során a megrendelők és a lakosság véleményét is kikérték, szakmánként egy előre meghatározott skálán értékelhették a szakemberek munkáját. Úgy véli, az lenne az ideális, ha négy pont fölé emelkedne a bizalmi index, ami szerinte a minimálisan elvárható érték. Megjegyezte, hogy a kontármunkák egy kárra vetített átlagos értéke 5445 forinttal csökkent a tavalyi adathoz képest. A mintegy 815 ezer forintos átlagos kárösszeget „igencsak komoly” tételnek nevezte, és mint fogalmazott, azt jelzi, „még bőven van tennivaló”.

Az ügyvezető tájékoztatása szerint idén augusztusban a Dél-Dunántúlon mérték a legmagasabb átlagos kárösszeget, amely csaknem 1 millió 625 ezer forint volt – 772 660 forinttal több, mint egy éve –, de ebben az összegben szerepet játszott egy egyszeri beruházás, amely során egy nagyobb, 20 millió forintos kár keletkezett. A Dél-Alföldön jegyezték fel a legalacsonyabb kárösszeget, 547 969 forintot, ami 669 120 forintos csökkenés 2023-hoz képest.

A kontármunkák átlagos kárösszege régiónként 2024 augusztusában (az idei kárösszegek alatt a tavaly augusztusi adatokhoz viszonyított változások láthatók). Forrás: Mapei

A kontármunka országos átlaga 23 százalék, ami megegyezik az egy évvel korábbi értékkel, azonban a régiók között jelentős eltérések figyelhetők meg. A legmagasabb arányt Budapesten mérték, ahol a válaszadók 35 százaléka számolt be kontármunkáról, Pest vármegyében pedig 30 százalék ez az arány.

Az Észak-Alföldön is magas, 32 százalékos előfordulást mért a kutatás. Ezzel szemben a legalacsonyabb kontármunka arány Közép-Dunántúlon volt, ahol mindössze 17 százalék tapasztalt ilyen jellegű problémát, Nyugat-Dunántúlon pedig 19 százalékot mértek. Dél-Dunántúlon 21 százalék, míg Dél-Alföldön 20 százalék volt az érintett válaszadók aránya.

Kontár- és gyenge munkák aránya régiónként 2024 augusztusában. Forrás: Mapei

Markovich Béla elmondta: az adatsort a megrendelői bevallások alapján állították össze. Azt kérdezték meg a megrendelőktől, hogy pontosan mit csináltattak meg, és milyen károkat tapasztaltak szakmákra lebontva. Arról is beszélt, melyek voltak azok az építőipari szakmunkák, amelyek után a legtöbbször kellett javításokat végezni. A megkérdezettek körében

a legalacsonyabb bizalom az ácsok iránt mutatkozott,

akiket a generálkivitelezők követnek ezen a listán, de a Mapei Kft. ügyvezetője felhívta a figyelmet arra, hogy talán az ő munkájuk a legnehezebb, hiszen minden munkafolyamatért felelniük kell egy építkezés, felújítás során, így a hibázási lehetőség is jóval magasabb, mint egy-egy szakmunka esetén. Sok panasz érkezett a burkolást és a festést végző szakemberekre is.

Szakmák értékelésének összehasonlító táblázata. Forrás: Mapei

Markovich Béla közölte: a főváros vonzza a legtöbb építkezést és felújítást, így magas a kereslet a szakemberek iránt. Ez megnöveli a kockázatát annak, hogy megjelennek kevésbé megbízható kivitelezők, akik nem minden esetben tudják garantálni a megfelelő minőséget.


KAPCSOLÓDÓ HANG:
Átlagosan több mint 800 ezres kárt okoznak a kontárok az építőiparban
A böngészője nem támogatja a HTML5 lejátszást