Nyitókép: Czeglédi Zsolt

Van egy országrész, amely még több esőt szeretne

Infostart
2024. szeptember 17. 11:58
Még több esőt remélnek Baranya vármegyében az agrárgazdálkodók.

Gyakorlatilag nincs az a mennyiségű eső, amit nem tudnának felvenni Baranya szántóföldjei, ugyanis a Nemzeti Agrárgazdasági Kamara helyi elnöke, Rittlinger József szerint mintegy 300 milliméternyi csapadék hiányzik a talajból.

A kamarai vezető szerint borzalmas a termés a nagy szárazság miatt. A napraforgó a megyében változó képet mutat: a hektáronkénti kettőtől a négy tonnáig terjed. A kukorica esetében hasonló a helyzet, a hektáronkénti 3,5 tonnástól egészen akár 10-11 tonnás eredmények is születtek. Erről megjegyezte: idén a mélyebben fekvő, azaz a vizet jobban megtartó területek hoztak jobb eredményeket, miközben átlagos csapadékmennyiség esetében pont ezek a területek a gyengébbek.

Rittlinger József a Dunántúli Naplóban kitért arra is, hogy néhány kivételtől eltekintve a szója betakarítása még nem kezdődött el a vármegyében.

Az elmúlt napok kifejezetten csapadékos és hűvös időjárására térve jelezte: az esőzések első napjaiban nem esett le a várt mennyiség, csupán annak töredéke.

Ha nem jön körülbelül 50 milliméter csapadék, az jelenősen megakaszthatja a őszi munkákat, a talaj-előkészítést és a vetést.

Talán ez utóbbitól már nem kell tartania a baranyaiaknak, ugyanis egy Pécs mellett gazdálkodó adatai szerint keddtől vasárnap délutánig mintegy 60 milliméter eső esett.