Nyitókép: guinevra/Getty Images

Equilor: csökkenő kamat és infláció, stabil forint várható

Infostart / InfoRádió - Várkonyi Gyula
2024. szeptember 17. 20:23
A Magyar Nemzeti Bank – az amerikai és az európai központi bank lépéseit követve – év végére 6,25 százalékra csökkenheti a hazai alapkamatot – derül ki az Equilor Befektetési Zrt legfrissebb elemzéséből.

Az amerikai elnökválasztás és a gyengülő német gazdaság határozhatja meg az irányt ősszel a magyar gazdaság számára. Muhi Gergely, az Equilor Befektetési Zrt. vezető elemzője elmondta, az Amerikai Egyesült Államok jelenleg robusztus gazdasági növekedésnek örvend. Az idei évben várhatóan 2,5 százalékkal fog nőni a reál GDP, és jövőre is 1,5 százalékos növekedést prognosztizálnak az elemzők.

"Alapvetően az európai gazdaság sincsen olyan rossz helyzetben. Alacsony növekedéssel számítunk az Európai Unió összességét tekintve, de fontos látni, hogy az infláció jelentősen csökken, és az előrejelzések alapján a közeljövőben van esély arra, hogy az Európai Központi Bank toleranciasávján belülre kerüljön. Ez azt jelenti, hogy az Európai Központi Banknak lehetősége van csökkenteni a kamatokon" – magyarázta az elemző.

A magyar gazdaságról úgy vélekedett, hogy most a várakozásokhoz képest enyhén törékeny állapotban van. Ennek fő oka, hogy a fő nyugati exportpiac, Németország a várakozásokhoz képest gyengébben szerepel. Alapvetően ez és a hazai fogyasztás a vártól elmaradó bővülése okozza a hazai problémákat.

"A magyar gazdaságban látjuk annak jeleit, hogy a reálbérek magasak és várhatóan fenn is maradnak a következő évben is. Ennek kapcsán nőhet kis mértékben a lakossági fogyasztás jövőre, valamint a magyar gazdaságban új kapacitások léphetnek termelő státuszba, amik tovább növelhetik a magyar ipar pótlólagos kibocsátását" – magyarázta Muhi Gergely.

Az elemző 4 százalék körüli éves inflációra és a jegybanki alapkamat 6,25 százalékra csökkenésével számol év végéig, és szerinte a forint idén nem lépi át a 400 forintos lélektani határt. Miután márciustól új vezetése lesz a Magyar Nemzeti Banknak, arra számítanak, hogy a monetáris politikát tovább fogja lazítani a jegybank.

A következő év közepére 5,5 százalékra csökkenhet le az alapkamat, év végére pedig 5 százalék környékén alakulhat a ráta.

A jövő évi reál GDP növekedés 3,6 százalék körül alakulhat. Az euró árfolyamában jövőre sem számítanak jelentős kilengésekre. 2025 végére 405 forintba kerülhet a közös európai valuta.


KAPCSOLÓDÓ HANG:
Equilor: csökkenő kamat és infláció, stabil forint várható
A böngészője nem támogatja a HTML5 lejátszást