Nyitókép: MTI/EPA/LUSA/Tiago Petinga

Bulgáriában ismét találtak egy kolerást

Infostart
2024. szeptember 16. 09:40
103 év után diagnosztizáltak új esetet.

103 év után jelentettek újra kolerás beteget Bulgáriában. Egy 23 éves indiai férfi hozta be a balkáni országba, aki augusztus 13-a és szeptember 2-a között tartózkodott Új-Delhiben, majd 3-án már a kolera tüneteivel került kórházba − írta meg az Új Magyar Szó.

Szeptember 3-ától az indiai férfi az akut hasmenés tüneteit mutatta. A diagnózist megerősítette a különösen veszélyes bakteriális fertőzések bolgár nemzeti laboratóriuma.

Az orvosok szerint azonban a beteg jó egészségügyi állapotban van. A bolgár szakemberek viszont ismerősét is karanténba helyezték.

A kolera erősen fertőző betegség, melyet szennyezett étel vagy víz fogyasztása okozza. Súlyos gyomor- és bélrendszeri problémákat, valamint kiszáradást eredményezhet. A halálozási aránya is magas. A statisztikák szerint 2023-ban 45 országban jelentettek kolerás megbetegedést, melyek közül nyolcban (Afganisztán, Kongói Demokratikus Köztársaság, Malawi, Szomália, Etiópia, Haiti, Mozambik és Zimbabwe) a tízezret is meghaladta az esetszám, mely már járvány kitörését vonta maga után.