Nyitókép: MTI/AP/Kherson/Green

Továbbra is szelektív csődhelyzeti besorolással tartja nyilván Ukrajnát az S&P

Infostart / MTI
2024. szeptember 14. 10:57
Lezajlott az ukrán kormány által kezdeményezett eurokötvény-csereprogram.

Megerősítette Ukrajna devizában fennálló hosszú és rövid futamidejű szuverén kötelezettségeinek szelektív csődhelyzeti (SD) besorolását az S&P Global Ratings, miután lezajlott az ukrán kormány által kezdeményezett eurokötvény-csereprogram.

A nemzetközi hitelminősítő a múlt hónapban rontotta az "SD" szintre az addigi "CC/C"-ről a devizában denominált ukrán államadósság osztályzatát. E lépés közvetlen előzménye az volt, hogy az ukrán kormány hátralékba került a 2026-os lejáratú eurokötvény esedékes kamattörlesztésével.

Az S&P az adott ukrán kötvényre egyidejűleg "D", vagyis csődhelyzeti osztályzatot állapított meg.

Az "SD" osztályzat péntek éjjel Londonban bejelentett megerősítésével egy időben az S&P "CCC plusz" - ugyancsak mélyen spekulatív, de még nem csődhelyzetet jelző - minősítéssel látta el az átstrukturálás során kibocsátott új A és B sorozatú szuverén kötvényeket, amelyek lejárata 2029, 2030, 2034, 2035 és 2036.

A hitelminősítő kiemeli, hogy a csereprogramban az új kötvények nominálértékének 37 százalékos leírása ("haircut"), valamint a kamatkötelezettségek könnyítése és a lejáratok meghosszabbítása szerepel.

Az S&P Global helyzetértékelése szerint mindez jelentős könnyebbséget jelent az ukrán kormány devizaadósság-szolgálati kötelezettségeinek szempontjából, tekintettel arra, hogy a tranzakció az átstrukturálás előtti szinthez képest 90 százalékkal csökkenti az ukrán eurokötvény-törlesztési kötelezettségeket a 2027-ben lejáró IMF-program futamideje alatt.

Ez 2027-ig 11,4 milliárd dollárral, 2033-ig 22,8 milliárd dollárral mérsékli az ukrán adósságszolgálati kötelezettségeket - áll az S&P Global elemzésében.

Ukrajna a nyáron jelentette be, hogy megállapodásra készül a kötvénytulajdonosokkal a kötvénycsereprogramról. A befektetők augusztus végén nagy többséggel jóváhagyták a tranzakciót.

Egy másik nemzetközi hitelminősítő, a Moody's Ratings minapi állásfoglalásában közölte ugyanakkor, hogy értékvesztéssel végrehajtott kötvényadósság-átrendezésnek (distressed exchange) tekinti a kötvénycsereprogramot, mivel saját számításai szerint az ügylet hozzávetőleg 71 százalékos veszteséget okozott a kötvénytulajdonosoknak.

A Moody's megjegyezte: ez a veszteségarány meghaladja az általa a "Ca" szuverén államadóskockázati besorolással összeegyeztethetőnek tartott veszteségsávot, amely 35-65 százalék.

A Moody's tavaly februárban minősítette vissza az addigi "Caa3"-ról a jelenleg is érvényes "Ca"-ra Ukrajna devizában és hazai valutában fennálló hosszú lejáratú szuverén adósságállományának osztályzatát. A hitelminősítő módszertani meghatározása alapján a "Ca" minősítés arra figyelmezteti a befektetőket, hogy az ilyen osztályzattal ellátott adós vagy már törlesztési csődben van, vagy nagyon közel jár ehhez az állapothoz.