Nyitókép: Tetiana Lazunova / Getty Images

Drágul az élet az Egyesült Államokban is

Infostart / MTI
2024. szeptember 12. 16:38
Kamatcsökkentést várnak az elemzők.

Az elemzők által vártnál nagyobb mértékben emelkedett az amerikai termelőiár-index augusztusban havi összevetésben.

Az amerikai munkaügyi minisztérium statisztikai intézete, a U.S. Bureau of Labor Statistics csütörtökön közzétett adatai szerint augusztusban havi bázison a termelőiár-index szezonális kiigazítással 0,2 százalékkal nőtt az előző havi stagnálást követően. Az elemzői konszenzusban 0,1 százalékos havi növekedés szerepelt augusztusra. Augusztusban a termelőiár-index emelkedése éves szinten az elemzők által várt 1,8 százalék helyett 1,7 százalék, március óta a legkisebb mértékű volt az előző havi 2,1 százalékos növekedés után.

A gyakran változékony élelmiszer- és energiaárakat nem tartalmazó termelői maginfláció éves összevetésben az elemzők által várt 2,5 százalék helyett 2,4 százalék volt az előző havi 2,3 százalékos növekedés után.

A termelői magárindex havi összevetésben az elemzők által várt 0,2 százalékos növekedést meghaladva 0,3 százalékkal emelkedett a júliusi 0,2 százalékos csökkenés után.

Az ipari termelői árak megbízhatóan jelzik előre a fogyasztói árak alakulásának trendjét, mivel közvetlenül megjelennek az áruk és szolgáltatások végső árában.

Az amerikai munkaügyi minisztérium statisztikai hivatala, a U.S. Bureau of Labor Statistics szerdán közzétett adatai alapján az Egyesült Államokban a fogyasztóiár-emelkedés mértéke éves összevetésben 2,5 százalékra, 2021 februárja óta a legalacsonyabbra csökkent augusztusban a júliusi 2,9 százalék után, az augusztusi volt sorozatban az ötödik csökkenés. Az elemzők 2,6 százalékos adatot vártak augusztusra.

Havi szinten a fogyasztói árindex az elemzők által várttal összhangban és az előző havival megegyező mértékben, 0,2 százalékkal emelkedett.

A Fed inflációs célja 2 százalék. Legutóbbi, július 31-én végződött kétnapos kamatdöntő ülésén a Fed a piaci várakozásoknak megfelelően ismét nem változtatott az 5,25-5,50 százalékos irányadó dollárkamat-tartományon. A Fed 2022 márciusában 0,00-0,25 százalékról indított tíz egymást követő kamatemelés után tavaly júniusban tartott először szünetet a monetáris szigorításban, legutóbb 2023 júliusában emelte a kamatot, 25 bázisponttal, azóta pedig nyolc alkalommal nem változtatott az irányadó dollárkamat-tartományon.

Piaci várakozások szerint a Fed a következő, szeptember 18-án végződő kétnapos kamatdöntő ülésén kezdheti meg a kamatcsökkentést, jelenleg az elemzők többsége 25 bázispontos kamatvágásra számít.