Nyitókép: Pixabay

Tiltakoznak a V4-es agrárkamarák

Infostart / MTI
2024. szeptember 11. 12:37
A szervezet elfogadhatatlannak tartja a KAP stratégiai párbeszédről szóló jelentését.

A V4 agrárkamarák napokban Budapesten tartott ülésén a cseh, a magyar, a lengyel és a szlovák agrárkamara vezetői határozottan egyetértettek abban, hogy elfogadhatatlan az Európai Bizottság által a párbeszédről közzétett jelentés. A V4-ek felszólítják Európai Gazdálkodók és Európai Termelőszövetkezetek (Copa-Cogeca) vezetőségét hogy nyilvánosan vonja vissza a jelentés támogatását - írja közleményében a Nemzeti Agrárgazdasági Kamara (NAK).

A munkaanyag ellentétes az uniós termelők és fogyasztók érdekeivel - hangsúlyozta a NAK.

A bizottság, illetve a Copa-Cogeca ebbe a párbeszédbe a közép-európai gazdákat képviselő érdekvédelmi szervezeteket, agrárkamarákat érdemben nem vonta be. A párbeszédről készült, nemrég publikált hivatalos összefoglaló dokumentum az uniós gazdákat és fogyasztókat még jobban hátrányba hozó számtalan intézkedési javaslatot tartalmaz. Így például a területalapú helyett jövedelemalapú támogatási rendszert vezetnének be, amivel egyes elképzelések szerint Ukrajna esetleges uniós csatlakozását készíthetik elő. Emellett a dokumentumban szerepel a hús, illetve állati eredetű termékek fogyasztásának adókkal való csökkentése, az állattartás visszaszorítása.

Az Európai Bizottság égisze alatt indult "ágazati stratégiai párbeszéd", illetve az arról szóló jelentés tartalma elfogadhatatlan. Ahelyett, hogy a kihívásokkal teli környezetben jobban támogatnák az európai termelőket, újabb gazdaellenes intézkedéseket vezetnének be - vélekedett a kamara.

A V4-ek kiállnak amellett, hogy a bizottság az agrárium stratégiai jelentőségének megfelelő forrásokat biztosítsa a termelők számára. Mindemellett elengedhetetlen, hogy a harmadik országokból származó áruk előállítására is az EU-s termelőkre vonatkozó előírások vonatkozzanak. Az uniós gazdák tevékenységét a klímaváltozás és számos más kihívás mellett az alaptalanul szigorodó uniós előírások is nehezítik. Fenntartható termelésüket mind szabályozással, mind anyagilag sokkal markánsabban kell segítenie Brüsszelnek a jövőben, a Copa-Cogecának pedig minden uniós termelő érdekeire figyelemmel kell lennie - hangsúlyozta a NAK.

Úgy ítélik meg, hogy az agrárium gyakorlatilag évek óta mostohagyermeke az uniós agrárpolitikának, amit alapvetően nem az agrár területen tevékenykedők, hanem agráriumellenesek, illetve külső érdekek képviselői alakítanak.

A V4 országok agrárkamaráinak vezetői határozottan tiltakoznak az ilyen - a bizottságra már korábban is jellemző - "lopakodó jogalkotás" ellen, és követelik, hogy a térség gazdálkodóit képviselő szervezetek is érdemben részt vehessenek a stratégiai egyeztetésekben - fogalmaz a NAK.