Nyitókép: Eva-Katalin/Getty Images

Augusztusi infláció: az adat mindenkit meglepett, de maradtak kockázatok

Infostart / InfoRádió - Várkonyi Gyula
2024. szeptember 10. 12:21
Jelentősen mérséklődött, így még a szakértők által becsültnél is alacsonyabb volt az infláció augusztusban. Azt még nem lehet tudni, hogy tartós csökkenésről van-e szó, így egyelőre az is megjósolhatatlan, hogy a jegybank alapkamat-csökkentési ütemét ez miként befolyásolja.

2024 augusztusában az egy évvel korábbiakat átlagosan 3,4 százalékkal meghaladták, júliushoz viszonyítva átlagosan nem változtak a fogyasztói árak. A tavaly augusztusihoz viszonyítva az élelmiszerek ára 2,4 százalékkal nőtt, míg a KSH jelentése szerint a szolgáltatások 9,5 százalékkal drágultak. A ruházkodási cikkek ára 4,5, a szeszes italok, dohányáruké 3,9 százalékkal emelkedett, utóbbin belül a dohányáruké 3,8 százalékkal. A háztartási energia 4,3, ezen belül a vezetékes gáz 9,4, az elektromos energia 1,7 százalékkal olcsóbb lett.

Júliushoz viszonyítva, egy hónap alatt a fogyasztói árak átlagosan nem változtak. Az élelmiszerek ára sem változott, a szolgáltatások 0,4, ezen belül az üdülési szolgáltatások 3,4, a lakbér 0,9 százalékkal drágult egy hónap alatt. A ruházkodási cikkekért 1,3, a háztartási energiáért 0,1 százalékkal kevesebbet kellett fizetni.

"Augusztusban kedvezően alakult az infláció, kedvezőbben, mint bárki várta. 3,4 százalékkal emelkedtek a fogyasztói árak az előző év azonos időszakához képest. Ez már csak azért is jó hír, mert júliusban még 4,1 százalékos volt az áremelkedési ütem, és a közgazdászok sem várták azt, hogy ennyire alacsony inflációt közöl majd a KSH. Összességében egy jó hónapon vagyunk túl, és az is kedvező hír, hogy júliushoz viszonyítva nem emelkedtek átlagosan a fogyasztói árak" – értékelt az InfoRádióban Hornyák József, a Portfolio elemzője.

Majdnem minden területen kedvező irányú változást lát a szakértő, egyedül a szolgáltatások inflációja tartja magát, és ezt szerinte visszatekintő infláció alapú árazás okozza, ami azt jelenti, hogy a tavalyi, magas infláció tükrében áraznak a szolgáltatók. Ehhez még hozzájárult, hogy a nyári hónapokban az üdülési szolgáltatások árai jelentős mértékben emelkednek minden évben, és ez most sem volt másképp.

Más területeken viszont nincsen jelentős áremelkedés, sőt az esetek többségében kismértékű árcsökkenés jellemző. "Ami a leginkább fontos a lakosság számára, hogy

az elmúlt években nagyon sokat emelkedő élelmiszerárak már nem nőnek tovább.

Az előző hónapban volt egy kisebb kellemetlen meglepetés, a kormány kivezette az árstopintézkedések maradékát, és a kötelező akciókat is eltörölte, ez júliusban okozott kisebb áremelkedést azoknál a termékeknél, amelyekre vonatkozott még a korábbi árszabályozás. Ott láttunk egy árugrást, de a jó hír az, hogy augusztusban az élelmiszerárak havi szinten már nem változtak, az előző évhez képest pedig 2,4 százalékos volt az élelmiszerárak emelkedése" – mondta Hornyák József.

Azzal, hogy 4 százalék alá csökkent az infláció, bekerült a jegybank toleranciasávjába, de az elemző szerint ez nem feltétlenül vezet újabb alapkamat-csökkentéshez, mert noha az infláció az elmúlt néhány hónapban már megszelídült, többször is kedvezőbben alakult, mint ahogy várták, de ebben komoly szerepe van annak, hogy a lakosság nem igazán fogyaszt, sokkal óvatosabb, mint ahogy azt bárki gondolta. A reálbérek hiába emelkednek, nagyon sokan nem szeretnék elkölteni a többletjövedelmüket, inkább megtakarítanak. "Ez logikus viselkedés az elmúlt néhány év inflációs sokkja után, viszont azt is maga után vonja, hogy nem tudnak olyan mértékben árat emelni a boltok, mint ahogy szeretnének" – tette hozzá.

Az elemző szerint a mostani adat

stabilan alacsonyabb inflációs pályát vetít előre, ugyanakkor az előttünk álló hónapokban a 3,4 százaléknál magasabb áremelkedési ütem jöhet.

Részben a kereslet remélt élénkülése miatt, ráadásul a tervek szerint jelentős mértékben nő majd a minimálbér is 2025-ben, ez újabb inflációs kockázatot rejthet magában.

A kedvező augusztusi inflációs adat a Magyar Nemzeti Bankot alacsonyabb kamatpálya felé terelheti Hornyák József szerint, de az irányadó kamatszint további csökkentése ellen szól, hogy az MNB Monetáris Tanácsának tekintettel kell lennie a forint árfolyamára is, amely az elmúlt időszakban inkább gyengülés irányába mutatott.

"Most már a 400-as szint közelében mozog az árfolyam, és ha a gyengébb forintárfolyamok lesznek jellemzők a következő hetekben, hónapokban is, akkor a jegybanknak csak visszafogott mértékű kamatcsökkentésre lehet lehetősége" – vélekedett az elemző.


KAPCSOLÓDÓ HANG:
Augusztusi infláció: mindenkit meglepett, de maradtak kockázatok
A böngészője nem támogatja a HTML5 lejátszást