Nyitókép: Infostart

Nagy Márton: Magyarország kínai finanszírozással fejlesztené vasúthálózatát

Infostart / MTI
2024. szeptember 4. 09:41
A Kínában tárgyaló nemzetgazdasági miniszter a magyarországi energetikai és infrastrukturális fejlesztések finanszírozásáról egyeztetett a Bank of China (BoC) és a China Construction Bank (CCB) vezetőivel - jelentette be a Nemzetgazdasági Minisztérium (NGM)

A Bank of China a legrégebben működő kínai bank Magyarországon, melynek budapesti képviseleti irodája 1997-ben nyílt meg, míg a világ második legnagyobb hitelintézeteként működő China Construction Bank 2022 óta működtet képviseleti irodát hazánkban.

A megbeszéléseken a felek áttekintették a magyar-kínai gazdasági együttműködést. Ennek kapcsán Nagy Márton azt hangsúlyozta, hogy szükség lenne a pénzügyi kapcsolatok további elmélyítésére. Kína globális pénzügyi szerepe folyamatosan erősödik, és a jüan, valamint a kínai befektetések egyre fontosabbá válnak a világgazdaságban.

Magyarország mára a kínai befektetők első számú célpontjává vált Közép-Kelet Európában,

ami hozzájárul ahhoz, hogy hazánk regionális pénzügyi központtá váljon, tovább erősítve ezáltal a gazdasági híd szerepét. Ebben jelent partnerséget a Bank of China és a China Construction Bank együttműködése, amely elősegítheti, hogy további magyar cégek lépjenek be a kínai piacra, és új kínai beruházások valósuljanak meg Magyarországon.

A kínai partnerbankok figyelmének központjában a magyar kormány által jóváhagyott, szélesebb körben értelmezett, energetikát, digitalizációt és e-mobilitást is magába foglaló infrastrukturális projektek álltak, amelyeket a Nemzetgazdasági Minisztérium ez év elején prezentált Pekingben. A várhatóan jövő nyárra elkészülő Budapest-Belgrád vasútvonal fejlesztésének befejezése után

a V0 vasúti körgyűrű, a budapesti repülőtérre vezető vasútvonal, valamint a magyar-szerb határátkelő infrastruktúrájának fejlesztése lehet a következő olyan stratégiai beruházás,

amely kínai társfinanszírozással valósulhat meg Magyarországon. A kínai bankok jelentősége abban is megmutatkozik, hogy széleskörű hazai kapcsolataik révén képesek hatékony segítséget nyújtani az Európában korlátozottan jelen lévő technológiák és beszállítók beruházói döntéseinek előmozdításában.

A magyar-kínai kereskedelmi forgalom alakulása; behozatal; kivitel; milliárd forint (2004-2023). Forrás: MTI

Emellett aktívan hozzájárulnak a két ország közötti akadálytalan kereskedelemhez, pénzügyi integrációhoz és az emberek közötti kapcsolatok fejlesztéséhez