Nyitókép: CHUNYIP WONG/Getty Images

Jó hír érkezett gázügyben

Infostart / MTI
2024. szeptember 2. 11:24
Február, május és július után szeptember elsején is meghaladta az uniós elvárást a magyarországi földgáztárolók töltöttségi aránya - közölte az Energiaügyi Minisztérium.

A kötelezőnél korábban teljesült mind a négy idei köztes feltöltési célérték. A most mintegy 90 százalékos mutató azt jelenti, hogy a novemberre előírt szint is jóval határidő előtt valóra válik - jelentette be hétfőn az Energiaügyi Minisztérium (EM).

A hazai családok a biztonságos ellátáson túl a rezsicsökkentésnek köszönhetően Európa legalacsonyabb árain jutnak a legfontosabb energiahordozókhoz. Először 2022-ben kötelezte uniós rendelkezés az érintett tagállamokat arra, hogy földfelszín alatti gáztárolóikat kapacitásuk legalább 80 százalékáig töltsék fel a fűtési szezon kezdetére. Tavalytól e közös célérték 90 százalékra emelkedett november elsejei határidővel. Ütemezett elérése érdekében a szabályozás országonként eltérő köztes célértékeket is rögzít.

Magyarországon szeptember elsejére 86 százalékos szintet követel meg az uniós rendelet, ez idén már augusztus közepén teljesült.

Az ősz eleji határidőre lényegében a két hónappal később esedékes, 90 százalékos feltöltési mutatónak is eleget tesz hazánk. A megfelelő felkészülés, az április óta folyamatos betárolás a következő télen is megalapozza a hazai fogyasztók zavartalan kiszolgálását.

A teljes elérhető készletmennyiség az 5,8 milliárd köbmétert közelíti, ezzel már most több földgáz áll rendelkezésre, mint amennyire a legutóbbi fűtési szezonban a lakosság és a gazdasági szereplők összesen igényt tartottak. A belföldi tárolók fogyasztásarányos töltöttsége tartósan több mint duplája az uniós átlagnak, részletezte a minisztérium.

A tartalékok magas szintje az enyhe téli időjárás mellett az egyre tudatosabb fogyasztói magatartásnak is köszönhető. Magyarország egymást követő két időszakban teljesítette felül az uniós elvárást a gázfelhasználás visszafogásában. A tagállamoknak az előző öt év átlagához képest 15 százalékos csökkenést kellett elérniük. A hazai megtakarítás mértéke a kötelező szintet jelentősen felülmúlva 20 százalékos volt tavaly után idén áprilisig is.

A magyar családok zökkenőmentes ellátása tehát az októberben kezdődő fűtési szezonban is nagy biztonsággal garantálható. A lakossági felhasználók a rezsicsökkentésnek köszönhetően változatlanul Európában a legolcsóbban jutnak földgázhoz és áramhoz.

A közlemény kitér arra is, hogy a júliusban indult otthonfelújítási programban a kormány kamatmentes kölcsönnel és vissza nem térítendő támogatással segíti a családi házak energetikai korszerűsítését. A támogatott háztartások a legalább 30 százalékos energia-megtakarítást eredményező beruházások jóvoltából még könnyebben tarthatják fogyasztásukat a rezsivédett sávhatár alatt.