Nyitókép: Getty Images/Thanasis Zovoilis

Az utolsó nyugdíjban van egy komoly csavar

Infostart
2024. szeptember 2. 04:02
Bár a nyugdíjat előre fizetik, da ha valaki hónap elején hal meg, azaz 12-e előtt, attól azt még folyósítják. A kérdés, hogy kinek.

Az utolsó havi nyugellátás nem része a hagyatéknak, de nem is juthat hozzá bármelyik rokon, mint ahogy sokan azt gondolják - írja az index.hu.

A fel nem vett, rendszeres szociális ellátások, mint többek közt a nyugdíj vagy a munkanélküli segély esetében ugyanis a törvény szabályozza, ki veheti fel ezeket az örökhagyó halála után. A jogosult halála esetén ez

elsősorban a vele együtt élő házastársa,

ha nem volt házastársa vagy már ő sem él, akkor sorrendben a gyermeke, majd az unokája, szülei, nagyszülei és végül a testvére kaphatja meg a kifizetetlen nyugellátás jogcímén járó összeget, és csak ezek hiányában veheti fel az örökös.

Más kérdés, hogy mi van az elhunyt nevén lévő számlával? Nos, a bankszámlán lévő pénzösszeg nem minden esetben örökölhető. Amennyiben a számla tulajdonosa megjelölt egy haláleseti kedvezményezettet, akkor a bankszámla nem lesz része a hagyatéknak, tehát nem is lehet azt megörökölni. Ilyenkor a bank, miután hitelt érdemlően értesült a bankszámla tulajdonos haláláról – például a halotti anyakönyvi kivonatból –, kifizeti a kedvezményezettnek a számlán lévő pénzt.

A haláleseti kedvezményezett megjelölésével megelőzhető, hogy egy család hosszú hónapokig esetleg pénz nélkül maradjon, amennyiben csak egy bankszámlájuk volt. Ha a számlatulajdonos senkit sem jelöl meg kedvezményezettnek, akkor a halálát követően a bankok zárolják a számlát, és ahhoz majd csak a tényleges örökösök férhetnek hozzá a jogerős hagyatékátadó végzés birtokában - hívta fel a figyelmet Tóth Ádám, a Magyar Országos Közjegyzői Kamara elnöke.