Nyitókép: Pixabay

Turisztikai rekordév lehet ebből - számok érkeztek

Infostart / MTI
2024. augusztus 30. 09:19
A kánikula megtette a hatását, ahol víz van, ott vendég is. A Magyar Turisztikai Ügynökség rengeteg adatot közölt, összefoglaljuk!

Több vendég szállt meg a vidéki szálláshelyeken június-júliusban, mint a tavalyi rekordévben; a nyár első két hónapjában a Nemzeti Turisztikai Adatszolgáltató Központ (NTAK) adatai szerint 2,9 millió külföldi és hazai utazó 7,9 millió vendégéjszakát töltött a fővároson kívül - közölte a Magyar Turisztikai Ügynökség (MTÜ) pénteken.

Az összegzés szerint Budapest és a Balaton mellett a nyár slágerének számít több vidéki úti cél is: a legnagyobb vendégforgalmi növekedést mutató desztinációk a belföldi vendégek körében Szeged és térsége, a külföldi látogatók esetében Debrecen és térsége volt. A legnagyobb forgalombővülést a települések közül Velence és Balatonkenese érte el.

Az NTAK adatai alapján nemcsak a vízparti élmények csábították útra a látogatókat, hanem a kulturális örökségek is. A nyár első két hónapjában a fővároson kívül valósult meg a magyarországi szálláshelyi forgalom több mint kétharmada, ennek 71 százaléka hazai, 29 százaléka pedig nemzetközi vendégekhez kötődött.

Egyes desztinációk népszerűsége a belföldi vendégek körében nőtt meg, míg másokat a külföldi utazók látogatták meg az előző évhez képest nagyobb mértékben. A legnagyobb vidéki belföldi vendégforgalom-növekedés, közel 6 százalékkal több vendégéjszakával Szeged és térségében volt, ahol 127 ezer vendégéjszakát töltöttek a hazai vendégek. A második legmagasabb belföldi növekedést Sopron-Fertő térsége mutatta, az első két nyári hónapban 93 ezer hazai vendégéjszakát regisztráltak a szálláshelyek, 4 százalékkal többet az egy évvel korábbinál. A szintén dobogós Gyula és térsége 140 ezer belföldi vendégéjszakával közel 3 százalékos forgalomnövekedést ért el.

A külföldi vendégéjszakákat tekintve a legnagyobb emelkedést Budapesten kívül Debrecen és térségében mérték. Itt a nemzetközi vendégek 245 ezer éjszakát töltöttek a nyár első két hónapjában, több mint 8 százalékkal többet az előző évinél. A Balaton külföldi vendégei is közel 6 százalékkal több, 939 ezer éjszakát töltöttek a térségben, míg a harmadik legnagyobb mértékű, közel 3 százalékos bővülést 129 ezer nemzetközi vendégéjszakával a Mátra-Bükk térsége mutatta - ismertette az MTÜ.

Hozzátették: az adatokból látható, hogy a települések közül a vízpartiak népszerűsége nőtt a legjobban a meleg nyári hónapokban. A legmagasabb belföldi szálláshelyi forgalombővülést a nyár első két hónapjában Velencén mérték, ahol 38 százalékkal több, 29 ezer vendégéjszakát töltöttek, mint egy éve. 33 ezer éjszakával Balatonkenese is erőteljes, közel 28 százalékos emelkedést mutatott, és Makón is több mint ötödével (21 százalék) magasabb, 11 ezer vendégéjszakás hazai szálláshelyi forgalmat mértek ebben a két hónapban.

A nemzetközi vendégek szálláshelyi forgalmát tekintve a legnagyobb, több mint 32 százalékos növekedést Debrecen érte el, 62 ezer vendégéjszakával. Siófok és Kecskemét is hasonlóan jelentős mértékű, közel 27-27 százalékos mutatott, előbbi 184 ezer, utóbbi 30 ezer vendégéjszakát köszönhetett nemzetközi vendégeinek.

A nyár első két hónapjában így a vidéki szálláshelyek összesen 142,8 milliárd forint árbevételt értek el, 12 százalékkal többet, mint tavaly ilyenkor. Ebből mintegy 10,8 milliárd forintot a belföldi turizmus motorjának tekinthető SZÉP-kártyával fizettek a vendégek, ez a belföldiek összes költésének 12 százalékát tette ki.