Nyitókép: Jonathan Kitchen/Getty Images

Az újraindítást segítő akcióterv részleteit tárgyalta a Gazdasági Kabinet

Infostart / MTI
2024. augusztus 28. 13:44
Megkezdte őszi munkáját a Gazdasági Kabinet, melynek első ülésén a kabinet tagjai áttekintették a globális és európai gazdasági folyamatokat, különös tekintettel a magyar gazdaság helyzetére.

A kabinet megállapította: a magyar gazdaság dinamikus növekedéséhez békeköltségvetésre van szükség, amely részeként kiemelten szükséges támogatni a magyar családokat, a vidéki fiatalokat és a hazai kis- és középvállalkozásokat – közölte közleményében a Nemzetgazdasági Minisztérium (NGM).

A Gazdasági Kabinet megvizsgálta a gazdaság újraindításának feltételeit és a kidolgozás alatt lévő újraindítási akciótervet. Az akcióterv lakosságot érintő részeként áttekintette a 17–22 év közötti fiatalokat segítő szakmunkáshitelt, a családi adókedvezmény növelését és lehetséges lépéseket az otthonteremtés tekintetében. A kabinet megvizsgálta azt is, hogy a hosszútávú lekötött megtakarításokat miképpen lehetséges opcionálisan, a lakosság döntésének függvényében, adómentesen felhasználni otthonteremtés céljából – ismertették.

A kkv-kat érintő lépések részeként a kabinet megtárgyalta a kkv-k beruházásait célzottan támogató 1+1 programot, valamint a kkv-k digitalizációját előmozdító programot annak érdekében, hogy minden kkv saját honlappal és email elérhetőséggel rendelkezzen. Emellett a Gazdasági Kabinet áttekintette a kkv-k finanszírozásának javítását célzó intézkedéseket, a lehetséges új hitel-, tőke- és garanciaprogramokat.

Az elfogadott döntéseket a kormány szeptemberi ülésére terjeszti elő a kabinet – tájékoztatott az NGM.