Nyitókép: grandriver/Getty Images

A Mol annyi földgázt termelhet ki Pakisztánban, mint a magyar éves lakossági fogyasztás

Infostart
2024. augusztus 23. 12:32
Sikeres volt a Mol Pakisztánban, három helyen talált földgázt. A magyar olaj-, és gázipari vállalat 25 éve működik operátorként az ázsiai államban, ahol 19 éve termel szénhidrogént, a részesedése pedig csaknem 8,5 százalék az itt kitermelt gáz mennyiségéből – mondta az InfoRádióban Homonnay Ádám, a Mol kutatás-termelés csoport szintű operációs vezetője.

A Mol 1999-ben, 25 éve jelent meg Észak-Pakisztánban, a Tal nevű kutatási területen. Akkoriban még semmilyen olaj- vagy földgáztermelés nem folyt ezen a területen.

"A szándék lényegében az volt, hogy a magyar szakértők földtani tudását exportáljuk. És ha gyorsan előretekerünk 25 évet, és megérkezünk a mostani találathoz, akkor elmondhatjuk, hogy ez a 14. földgázmező, amit megtaláltunk. A tavalyi termelésünk 2,5 milliárd köbméter volt a területen földgázból. Összehasonlításképp: a hazai lakossági gázfogyasztás Magyarországon körülbelül 3 milliárd köbméter. A Molnak 10 százalékos részesedése van ebben a területben, de mi kezeljük technikai értelemben" – sorolta az InfoRádióban Homonnay Ádám.

Ez éves szinten 100-200 millió köbméter gáztermelést jelenthet, vagyis a jelenlegi mennyiséghez képest 5-10 százalékos növekedést biztosíthat. Ebből a pakisztáni lakosságot látják el.

Mint a Mol kutatás-termelés csoport szintű operációs vezetője elmondta, Pakisztán körülbelül 240 millió fős lakosságú ország, tehát hatalmas az energiaigénye, és jelentős importőr is földgázból, tehát minden ottani kitermelésű gáz, hasonlóan Magyarországhoz, rendkívül értékes a területen, ezért ez egy fontos találatnak számít.

A Mol Pakisztán jelentősen hozzájárul Pakisztán energiabiztonságához. Napi 15 ezer hordó termelésével a vállalat az ország második legnagyobb kondenzátumtermelője, napi 425 tonnával a második legnagyobb LPG-termelő, valamint az ötödik legnagyobb gáztermelő mintegy 44 ezer hordó egyenérték/nap kitermeléssel

A Mol jelenlegi teljes termelése nagyságrendileg 90 ezer hordó egyenértékes per nap – kőolaj és földgáz –, ebből a pakisztáni leányvállalat 6000 hordó egyenértékes per napot termel, amivel öt-tíz százalék közötti részesedéssel bír a Mol teljes csoportszintű termelésén belül.


KAPCSOLÓDÓ HANG:
Újabb gázmezőt tárt fel a Mol Pakisztánban
A böngészője nem támogatja a HTML5 lejátszást