Nyitókép: scyther5/Getty Images

A koronavírus-járványt idézi a cégek pesszimizmusa itthon

Infostart
2024. augusztus 20. 17:19
Romlottak a cégek várakozásai, derült ki a Magyar Kereskedelmi és Ipar Kamara Gazdaság- és Vállalkozáskutató Intézetének júliusi felméréséből. A negyedéves konjunktúramutató legutóbb a koronavírus-járvány második hullámának időszakában, 2020 októberében vett fel hasonló értéket.

Az MKIK Gazdaság és Vállalkozáskutató Intézete negyedéves vállalati konjunktúra felmérésében 350 cégvezető véleményét kérdezte meg arról, hogy miként látja vállalata üzleti helyzetét és kilátásait. A júliusi adatfelvétel eredményei romlottak az áprilisihoz képest. Pár hónap alatt jelentős a visszaesés – mondta az MKIK GVI ügyvezető igazgatója. Mint Nábelek Fruzsina az InfoRádióban összefoglalta, a 2024 júliusi adatfelvétel eredményei alapján a negyedéves konjunktúramutató értéke áprilishoz képest 20 pontról 9 pontra csökkent. Habár 2023 óta váltakozó időszakok követik egymást, ez most jelentősebb visszaesést jelent.

A 2022 októberi mélypont mellett a negyedéves konjunktúramutató a koronavírus-járvány második hullámának időszakában, 2020 októberében vett fel hasonló értéket, azt megelőzően pedig 2014 áprilisában állt hasonlóan alacsony szinten. Az MKIK GVI ügyvezető igazgatója arra is kitért, hogy

a mutató csökkenése különösen az ipari ágazatban tevékenykedő, a külföldi tulajdonú és a nagyvállalati kategóriában működő cégeknél volt jellemző.

"Júliusban éppen azokban a hagyományosan jobban teljesítő vállalati szegmensekben jelentős a visszaesés, mint amilyen a feldolgozóipar, a nagyvállalati szektor, illetve az exportáló és külföldi tulajdonú cégek. Ez egy forduló tendenciát mutat, hiszen alapvetően a kisebb, hazai tulajdonú szolgáltató, építőipari, illetve nem exportáló cégek mutatója szokott alacsonyabb lenni. A legnagyobb visszaesést a beruházási várakozások területén tapasztaljuk, de a termelési szintek megítélésében, a kapacitáskihasználtsággal kapcsolatos várakozásokban is romlás látszik. A jelenség valószínűsíthetően köthető a makroadatokban is tapasztalt tendenciákhoz, például az ipari termelés hullámzó teljesítményéhez, illetve a nemzetközi piaci bizonytalanságokhoz is" – fogalmazott Nábelek Fruzsina.

Az előző negyedévhez képest a feldolgozóiparban a mutató jelentősen, 16 ponttal esett vissza. A szolgáltatási szegmensben 7, az építőiparban 3 pontos csökkenés tapasztalható, míg a kereskedelmi cégek értékelése stagnált 2024 júliusában – derült ki az MKIK GVI negyedéves konjunktúra felméréséből.


KAPCSOLÓDÓ HANG:
MKIK GVI: romlottak a céges várakozások júliusban
A böngészője nem támogatja a HTML5 lejátszást