Nyitókép: Forrás: Pixabay.com

Akár 25 ezer háztartás áramszámlái is csökkenhetnek

Infostart / MTI
2024. augusztus 7. 08:58
Az Energiaügyi Minisztérium a múlt hónapban 30 milliárd forinttal emelte meg a népszerű program keretösszegét. A legújabb támogatói döntésekkel az odaítélt forrásmennyiség felülmúlta az eredetileg 75,8 milliárd forintos keretet. A kormány mostanáig így több mint 19 ezer családtól vállalta át költségeik kétharmadát, összesen mintegy 79 milliárd forint értékben. A Napenergia Plusz Program a keretemelés jóvoltából a korábban kalkulált 15 ezerrel szemben akár több mint 25 ezer háztartás áramszámláit csökkentheti - közölte az Energiaügyi Minisztérium (EM)

Az Energiaügyi Minisztérium szerint Magyarország élenjáró szerepre tör a termelésében és a tárolásában az otthonokban, az ipartelepeken és a gépjárművekben is. A napenergia hazai aránya az áramtermelésben tavaly a világon a harmadik, Európában pedig a második legmagasabb volt. Az időjárásfüggő megújulók hatékonyabb, rugalmasabb hasznosításában a legfontosabb eszköz az energiatárolás elterjesztése. A Napenergia Plusz Programban a kormány ingatlanonként legfeljebb 5 millió forint támogatást kínál a családok számára napelem és energiatároló beszerzéséhez és telepítéséhez.

A fejlesztések fokozzák a háztartások önellátási képességét, mérséklik rezsikiadásaikat. A megtermelt zöldenergia eltárolása és helyi felhasználása csökkenti a villamosenergia-hálózat terhelését. A program megerősíti Magyarország energiaszuverenitását és a hazai ellátás biztonságát. Az Energiaügyi Minisztérium és a pályázatkezelő NFFKÜ Zrt. között fennálló támogatási szerződés módosításával immár 105,8 milliárd forintos keretösszeg biztosít fedezetet az újabb támogatói döntésekhez is.

A családok eddig átlagosan mintegy 4,1 millió forint állami hozzájárulást igényeltek fejlesztéseikhez.

A keretemelés révén a Napenergia Plusz Program tehát több mint 25 ezer modern napelemes rendszer létesítését segítheti.

A legfrissebb adatok szerint közel 275 ezer háztartási méretű naperőmű üzemel Magyarországon. Számuk tíz év alatt a harmincegyszeresére, beépített teljesítményük pedig harminchétszeresére nőtt. A Napenergia Plusz Program hasznosan szolgálja a további gyarapodást, nagyban hozzájárul ahhoz, hogy az elmúlt két esztendőhöz hasonlóan idén is 1 gigawatt feletti mértékben bővüljön hazánkban a napelemes kapacitás.