Nyitókép: ArtRachen01/Getty Images

Százmillió eurós tőkealapot indított a Nemzeti Tőkeholding és a Mol-csoport

Infostart / MTI
2024. augusztus 5. 12:51
Új, 100 millió eurós keretösszegű tőkealapot hozott létre a Nemzeti Tőkeholding (NTH) és a Mol-csoport a nagy növekedési potenciállal rendelkező kkv-k értéknövelésére.

A Baross Gábor Tőkeprogram keretében bejegyzett, a budapesti központú Lead Ventures által kezelt Digital and Circular Tomorrow Magántőkealap az olyan növekedési fázisban lévő kis- és középvállalkozásokat célozza Magyarországon és Európában, amelyek elsődlegesen az energetikában, a vegyiparban, a járműiparban, a gépgyártásban, illetve a digitális megoldásokat kínáló és a körkörös gazdasági célokat is elősegítő szektorokban tevékenykednek.

A 10 éves futamidejű alap 100 millió eurós jegyzett tőkével jött létre, a forrás 49 százalékát az MFB Invest Zrt., 51 százalékát pedig – az NTH a piaci szereplők aktivitását ösztönző irányelveivel összhangban – magánbefektetőként a Mol Nyrt. leányvállalata, a Mol CVC Investment Kft. biztosítja. A tőkealap kezelését a növekedési fázisban lévő vállalatok finanszírozásának specialistája, a Lead Ventures Alapkezelő Zrt. látja el.

Katona Bence, a Nemzeti Tőkeholding elnök-vezérigazgatója a közleményben kiemelte: a piaci szereplők bevonása a vállalkozások finanszírozásába elengedhetetlen az egészséges gazdasági szerkezet kialakításához. Éppen ezért ösztönzik az olyan kezdeményezéseket, amelyekben az állami szerepvállalás mellett a magánszektor is bekapcsolódik a befektetési ügyletek megvalósításába, ezáltal hathatósan érvényesülnek a nemzetközi szintű tőkebefektetési sztenderdek is – emelte ki.

A Nemzeti Tőkeholding csoport állami hátterű intézményrendszer, amelynek feladata, hogy a részben vagy teljes mértékben állami hátterű, hazai és nemzetközi, széles iparági fókuszú tőkealapok számára harmonizált, kiszámítható működési keret- és normarendszert, a hazai vállalkozások megfelelő tőkefinanszírozásához pedig egységes állami tőkebefektetési stratégiai irányt biztosítson.