Nyitókép: MTVA/Bizományosi: Róka László

Fontos nemzetközi rangsor élén az OTP Csoport

Infostart / InfoRádió - Sipos Ildikó
2024. augusztus 5. 14:52
A Standard & Poor’s nemzetközi hitelminősítő intézet július elején első ízben tette közzé a legjobb teljesítményt nyújtó európai bankok rangsorát. A toplista első helyére az OTP Csoport került.

A rangsorban, amelyet a hitelminősítő adatszolgáltató cége, az S&P Global Market Intelligence dolgozott ki, hét súlyozott pénzügyi mutatószám alapján állították sorrendbe Európa ötven legnagyobb, nyilvánosan jegyzett bankját. Vizsgálták a saját tőke megtérülését, a nettó kamatmarzsot, a költség-bevétel arányt, a problémás hitelek arányát, a nem kamatjellegű bevételek és eszközök arányát, illetve a nettó stabil finanszírozási arányt.

A 2023-ban ezek alapján az OTP Csoport produkálta a legjobb mutatókat, ennek köszönhetően sikerült megszerezni az első helyet.

A minősítő az értékelésében kiemelte, hogy a tavalyi teljesítményben hangsúlyos szerepet játszottak a kiemelkedően magas hitelmarzsok, amelyhez az európai összevetésben is magas hazai kamatlábak is hozzájárultak.

Szintén ezen tényezők játszottak szerepet leginkább abban, hogy Lengyelország két legnagyobb bankja, a PKO Bank Polski és a Bank Polska Opieki végzett a második és harmadik helyen.

A hírrel összefüggésben a hazai pénzintézet honlapján kiemelte: az OTP Csoport célja, hogy stabil és sikeres működés révén továbbra is kiemelkedő helyet foglaljon el az európai bankszektorban.

A Standard & Poor’s friss listáján elfoglalt első helyezés pedig tovább erősíti a csoport pozícióját Európa vezető pénzintézetei között, egyben újabb bizonyítéka annak, hogy a bank ügyfélközpontú szemlélete és a pénzügyi innovációk iránti nyitottsága kivívják a pénzintézet ügyfeleinek és partnereinek is az elégedettségét – tették hozzá.


KAPCSOLÓDÓ HANG:
Fontos nemzetközi rangsor élén az OTP Csoport
A böngészője nem támogatja a HTML5 lejátszást