Nyitókép: Bence Bezeredy/Getty Images

Orbán Viktor azonnali megtakarításokat rendelt el az állami vállalatoknál

Infostart
2024. augusztus 1. 17:04
Minden közvetlenül vagy közvetetten 100 százalékos állami tulajdonú gazdasági társaságnak ötszázalékos költségmegtakarítást kell elérnie az idei évben, elsősorban a személyi jellegű ráfordításai terhére.

Az állami vagyonnal történő felelős gazdálkodás elveire tekintettel, továbbá a költségtakarékosság, a központi költségvetési források hatékonyabb felhasználása és a társaságok működésének észszerűsítése érdekében megtakarítást kell elérni az idei évben, elsősorban a személyi jellegű ráfordítások terhére – olvasható egy friss kormányrendeletben, amely szerint 5 százalékos megtakarítást rendelt el az állami cégeknél.

A rendelet szerint a közvetlenül vagy közvetetten 100 százalékos állami tulajdonú gazdasági társaságokban megtakarítást kell elérni az idei évben, elsősorban a személyi jellegű ráfordításai terhére. Ezeknél a társaságoknál a megtakarítás mértékének legalább a tavalyi évi „számviteli beszámolójuk szerinti a személyi jellegű ráfordítások 5 százalékának 4 hónapra eső időarányos részével” megegyező összegnek kell lennie.

A kormánytagokhoz tartozó társaságoknál ettől a gyakorlattól eltérhetnek, de az érintett költségvetési fejezethez tartozó társaságok összes megtakarításának így is el kell érnie az ismertetett arányt. A rendelet szerint amennyiben idén egy társaság nem teljesíti a kötelező megtakarítást, úgy a fennmaradó összeg kétszeresét köteles megtakarítani jövőre.

A jogszabály a hatálybalépése előtt alapított, közvetlenül vagy közvetetten 100 százalékos állami tulajdonú társaságokra vonatkozik, de a Magyar Nemzeti Bankra, az Országgyűlés Hivatala tulajdonosi joggyakorlása alá tartozó gazdasági társaságokra, illetve például a Volánbuszra, a MÁV-ra, a Magyar Postára és az MVM-re nem vonatkozik.

A rendelet szerint a megtakarításokat a Kormányzati Ellenőrzési Hivatal ellenőrzi.