Nyitókép: ipopba/Getty Images

KSH: májusban egymilliárd euró volt a termék-külkereskedelmi többlet, de bezuhant az autóexport

Infostart / MTI
2024. augusztus 1. 10:14
Az egyenleg 218 millió euróval romlott az egy évvel korábbihoz képest. Áprilishoz viszonyítva az export kiigazított volumene 3,1 százalékkal csökkent, míg az importé 1,6 százalékkal nőtt.

A Központi Statisztikai Hivatal (KSH) második becslése alapján közölte: az egyenleg 145 millió euróval kisebb többletet mutatott az első becslésben közöltnél. A kivitel volumene 5,8, a behozatalé 5,0 százalékkal elmaradt az előző év azonos időszakitól. A kivitel értéke 11,9 milliárd euró (4625 milliárd forint), a behozatalé 10,9 milliárd euró (4237 milliárd forint) volt. Euróban kifejezve a májusi export értéke 8,6, az importé 7,7 százalékkal csökkent. Naptárhatással kiigazítva a kivitel volumene 6,0, a behozatalé 5,3 százalékkal kisebb lett.

A külkereskedelmi termékforgalom forintban mért árszínvonala a kivitelben 0,9, a behozatalban 1,1 százalékkal emelkedett az előző év azonos hónapjához képest. A cserearány 0,2 százalékkal romlott. A forint árfolyama az euróhoz mérten 4, a dollárral szemben 4,6 százalékkal gyengült.

A gépek és szállítóeszközök exportvolumene 14, behozatala 7,7 százalékkal kisebb lett. A villamos gép, készülék és műszer árucsoport volumene a kivitelben és a behozatalban is jelentősen csökkent.

A közúti jármű árucsoport exportvolumene közel ötödével, míg importvolumene néhány százalékkal maradt el a bázisidőszakitól.

A híradástechnikai, hangrögzítő és lejátszó készülék exportvolumene több mint tizedével csökkent az egy évvel korábbihoz képest, míg importvolumene minimálisan növekedett. Az energiafejlesztő gép és berendezés árucsoport forgalma a kivitelben mintegy tizedével, a behozatalban közel negyedével elmaradt az előző év azonos időszakitól. A gépek és szállítóeszközök árufőcsoport a kiviteli oldalon 8, a behozatalban 3,5 százalékponttal fokozta a teljes forgalom volumencsökkenését.

A feldolgozott termékek exportvolumene 1,9 százalékkal nagyobb, míg importvolumene 6,8 százalékkal kisebb lett. Az exportoldali növekedést a gyógyszer, gyógyszerészeti termék forgalomalakulása befolyásolta, az import csökkenését pedig az egyéb vegyi anyag és termék forgalmának visszaesése. A feldolgozott termékek árufőcsoport az exportban 0,5 százalékponttal ellensúlyozta, míg az importban 2,6 százalékponttal fokozta a teljes forgalom volumencsökkenését.

Grafikon: Központi Statisztikai Hivatal

Az energiahordozók exportvolumene 8,7, importvolumene 5,4 százalékkal magasabb volt az egy évvel korábbinál. Az export- és importoldali forgalomnövekedés egyaránt a villamos energia volumenének jelentős emelkedésével magyarázható. Az energiahordozók forgalombővülése az export esetében 0,3, az importnál 0,4 százalékponttal ellensúlyozta a teljes forgalom csökkenését.

Az élelmiszerek, italok, dohány kivitelének volumene 20, a behozatalé 6,6 százalékkal lett nagyobb. Az exportban bekövetkezett volumennövekedést a gabona és gabonakészítmény forgalomalakulása, míg az importban a cukor, cukorkészítmény és méz forgalomalakulása befolyásolta. Az árufőcsoport által realizált volumenváltozás a teljes exportforgalom csökkenését 1,4, az importét 0,4 százalékponttal lassította.

Az Európai Unió tagállamaiba irányuló kivitel volumene 7,2, az onnan érkező behozatalé 0,8 százalékkal csökkent. A termék-külkereskedelmi mérleg 775 millió euróval romlott, 1,1 milliárd eurós többlet keletkezett. Az export 76, az import 73 százalékát bonyolítottuk le ebben a viszonylatban – közölte a KSH.

Grafikon: Központi Statisztikai Hivatal

Az EU27-en kívüli országokkal folytatott kereskedelemben a kivitel volumene 1,1, a behozatalé 15 százalékkal csökkent.

A termék-külkereskedelmi egyenleg ebben a viszonylatban 557 millió euróval javult, 96 millió eurós passzívumot mutatott.

Január-májusban a kivitel értéke 61,0 milliárd euró (23,7 ezer milliárd forint), a behozatalé 54,4 milliárd euró (21,2 ezer milliárd forint) volt. A kivitel volumene 1,0, a behozatalé 6,5 százalékkal csökkent az egy évvel korábbihoz képest. A termék-külkereskedelmi mérleg 3,9 milliárd euróval javult, a többlet 6,6 milliárd eurót tett ki.

A külkereskedelmi termékforgalom forintban mért árszínvonala a kivitelben 2,2, a behozatalban 3,7 százalékkal csökkent az előző év azonos időszakihoz mérten. A cserearány 1,6 százalékkal javult. A forint az euróhoz képest 1,6, a dollárhoz viszonyítva 1,5 százalékkal gyengült – jelentette a KSH.